четвер, 28 липня 2011 05:15

В американські літаки туристів не пустили

Автор: фото: PHL
  Діти розглядають американський винищувач Ф-1 на Миргородському аеродромі тактичної авіації на Полтавщині. Такі літаки будуть задіяні для захисту українських кордонів на Євро-2012
Діти розглядають американський винищувач Ф-1 на Миргородському аеродромі тактичної авіації на Полтавщині. Такі літаки будуть задіяні для захисту українських кордонів на Євро-2012

На Миргородському аеродромі тактичної авіації на Полтавщині 22 липня пройшли українсько-американсько-польські навчання з попередження можливих терористичних актів під час Євро-2012. Прибули 150 військовослужбовців США. Переважно пілоти винищувачів Ф-16, інженерно-технічні працівники та підрозділи обслуговування.

Подивитися на військову техніку приїхали понад 10 тис. глядачів. На стоянці в ряд вишикувалися майже два десятки американських винищувачів Ф-16 та українських Су-27. Поряд стоїть МіГ-29.

Злітно-посадковою смугою їде літак Ан-26. Це літаючий госпіталь "Віта". Має сучасне хірургічно-операційне обладнання. Глядачам дозволяють зайти всередину літака. Хлопець років 4 тягне батька в бік американського винищувача Ф-16. Їх планують задіяти для захисту українських кордонів на Євро-2012.

— Ми з Києва приїхали. Я вперше бачу сучасну військову техніку. Та й дитині це цікаво. Має знати, що наше небо під надійним захистом, — каже Володимир Король, 40 років. — Наші літають не гірше за американців. Було б достатнє фінансування. Для США льотчики — це еліта. А в Україні національні інтереси мало кого цікавлять.

До кабін літаків Су-27 пускають вільно, до американських вхід заборонено.

— От тобі й відкритість. А я хотів би глянути, як у них там, — перемовляються між собою двоє чоловіків. — Бачиш, які кабіни великі у "сушок", а в їхніх "ефках" такі малі. Інтересно, як вони літають.

— Кабіни закриті в цілях безпеки, — пояснює 42-річний Володимир Цапенко, із Миргородської бригади тактичної авіації. — Народу на аеродром сьогодні зійшлося багато. Не дай Бог якої несправності. Американцям же потім п'ять годин летіти додому.

На Дні відкритих дверей винищувачам підніматися вгору не дозволили. Мотивували трагічними подіями, що сталися у Львові на аеродромі Скнилів під час авіашоу 27 липня 2002 року. Напередодні місцеві часто бачили фігури, які винищувачі робили над містом.

— З-за посадки як зареве. Раз — і вискочив із-за дерев літак, не наш. Завмер і пішов майже вертикально вгору. А тоді як закрутиться і штопором до землі, — розповідає миргородець Сергій Власенко, 53 роки. — За півхвилини наш і американець пронеслися. Потім ще спарка пішла. Я в житті такого не бачив.

Зараз ви читаєте новину «В американські літаки туристів не пустили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути