пʼятниця, 23 жовтня 2009 08:00

Загублені ключі вішають біля Секретаріату президента

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Олена Черткова із російського міста Новосибірськ роздивляється у середу ключ у сквері неподалік вулиці Банкової в центрі Києва. Кілька десятків старих і нових ключів висять на старій аличі
Олена Черткова із російського міста Новосибірськ роздивляється у середу ключ у сквері неподалік вулиці Банкової в центрі Києва. Кілька десятків старих і нових ключів висять на старій аличі

На старій аличі в сквері біля Секретаріату президента, що на перетині вул. Станіславського і Банкової у Києві, з минулих вихідних вішають ключі. Кілька десятків ключів висять на рибальському волосінні і нитках. Серед них нові, блискучі та іржаві.

— Я тут щодня з Тьомою гуляю, — 58-річна киянка Галина Новікова веде на повідку рудого пекінеса. — Ключі-"потєряшки" з"явилися минулої суботи. Бачу, під аличою хлопці і дівчата топчуться. Думаю, що шукають — алича опала і погнила. А вони старі ключі вішають. А шо, я молодьож похвалила. Часто в парку під театром Івана Франка знаходжу загублені ключі. Колись об"яви клеїла, та господарі не об"являлися. Оставляла їх на лавочці біля бронзового пам"ятника актору Яковченкові. Таке дерево для Києва — прикраса.

Новікова згадує, кілька років тому на вокзалі хотіли відкрити пам"ятник ключу.

— Студенти приймали у палатці на Хрещатику старі ключі. Обіцяли зробити з них великий. Але Омельченка мером не обрали, а Черновецькому не до пам"ятника. А ключ на вокзалі вписався би. Символічно, ніби місто гостям відкриває.

До дерева приходить із ключами Олена Черткова, 28 років. До Києва приїхала з Новосибірська.

— У нас мінус 10, а в Україні тепленько, — каже, крутячи в руках чималий ключ. — Ні в Москві, ні в Петербурзі такого немає. У вас на кожному кроці скульптури — зі цвяхів, дерева, бронзи. Ідея хороша. У кожного вдома десяток старих ключів. Люди їх чомусь не викидають. А нащо їх зберігати?

Міліціонери біля секретаріату розводять руками.

— Ми нічого не вішали, хто повісив — не знаємо, — каже низький лисуватий чоловік у формі. — Може, актори з театру Івана Франка щось влаштували. У свою зміну я нікого подозрітєльного не бачив.

У касах театру купує квитки 23-річна менеджер Вікторія Романська. Про дерево чує вперше, хоча дорогою повз нього іде щодня — на роботу.

— А від секретаріату там ключ є? — сміється. — Круто, буде місце, куди зноситимуть знайдені ключі. Загубив, то іди під Секретаріат президента і шукай на дереві. У Празі бачила бронзову вішалку для загублених рукавиць. У Тернополі — дерево з замками. Коване, на гілках — листки з дірками. Закохані вішають на них замки, а ключі викидають у став, аби ніхто не відкрив. Під деревом написано, що воно витримає 150 кілограмів замків. Цікаво, скільки ключів витримає алича?

Зараз ви читаєте новину «Загублені ключі вішають біля Секретаріату президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути