Ексклюзиви
середа, 19 квітня 2017 05:16

"Усю ніч п'яні й проститутки ходять. Прибиральниці скаржаться"

— У Маріїнському парку бракує туалетів. Нап'ються кави чи пива і бігають під дерева. Люди на мітингах і туристи постійно мучаться. Питають, куди можна сходити. На масових заходах виставляють біотуалети, але не чистять їх. Смердять — не можна підійти ближче як на 5 метрів. І це біля Верховної Ради й Міністерства охорони здоров'я. Куди нам Євробачення проводити, — говорить киянка 30-річна Катерина Разуменко. Гуляє з дитиною у столичному Маріїнському парку.

Пісенний конкурс Євробачення пройде у столиці з 9 по 14 травня. На площі Конституції біля парламенту, Софійській і на Хрещатику облаштують фан-зону.

Площа Маріїнського парку — 89 тис. кв. м. Алеєю йдуть патрульні. Питаю англійською, де знайти туалет. Із п'ятьох поліцейських іноземну розуміють троє, відповідають. Показують на єдиний у парку безкоштовний громадський туалет за Міністерством охорони здоров'я. До нього — 120 м. На деревах прибиті два непримітні вказівники українською та англійською. Вбиральня у підвалі, без пандусів. Черговий дає шматок сірого туалетного паперу. Не тхне, кахельна підлога чиста. У чоловічій частині — чотири кабіни. Сушки для рук і паперових рушників немає.

На вул. Грушевського — від Маріїнського парку до Хрещатика — кожні 500 м стоять платні туалетні модулі. Їх установили під час футбольного чемпіонату Євро-2012. Половина — зачинені. Вхід коштує 4 грн. Валюту не приймають. Купюру 200 грн просять розміняти.

— Наїде людей — тільки морока буде з тим Євробаченням, — говорить працівниця модуля 47-річна Тетяна Сергіївна, гортає газету. На металевій підлозі — калюжі сечі. — У нас і своїх невихованих вистачає — то не змиють, то промажуть. Мені вже руки від хімії роз'їдає. Приходять безхатьки, просяться задарма пройти. Одного разу нагнала їх, так вони просто під дверима нагидили.

Біля метро Хрещатик стоїть одна стаціонарна громадська вбиральня. Вхід — 3 грн. Неподалік є кабінка, коштує стільки ж. Гості столиці й вуличні продавці ходять у "Макдональдз". Туди впускають безкоштовно.

На Софійській площі — одна непрацююча кабінка. Найближчий туалет — за 700 м, на майдані Незалежності в "Макдональдзі". У торговельно-розважальному центрі "Глобус" вбиральня платна.

Прошуся у п'ять закладів харчування на майдані Незалежності. В усі впускають.

— Щось замовляти або мати при собі чек не обов'язково. Ми й дорогу покажемо, — каже 21-річний Андрій Конюков, бармен у кав'ярні "Кофе Хаус". Показує туалет за барною стійкою. — Не можна людину не пустити. Хоча інколи хочеться вигнати. Працюємо цілодобово, то всю ніч до нас п'яні й проститутки ходять. Прибиральниця скаржиться.

— У деяких кафешках персонал нахабно поводиться. Можуть випхати, — киянин 21-річний Іван Піменов п'є каву біля кафе "Фрешлайн". — Якось забіг в один заклад на Хрещатику. Офіціантка почала вимагати, аби щось у них купив. У кишені було 5 гривень, поклав на стіл, попросив дати щось найдешевше. Вона скривилася: "Задовбали".

20 туалетів поставлять у фан-зоні до Євробачення-2017. На сайті wc-kiev.org можна буде знайти карту розміщення. До футбольного Євро-2012 в Києві облаштували 410 туалетів. Залишився 51.

Кабінки працюватимуть цілодобово

Облаштовує фан-зони до Євробачення та встановлює біотуалети організація "Фолк Юкрейн".

— Фан-містечко відкривається 30 квітня. Працюватиме до 14 травня. На території буде два види кабінок: із пандусами, для людей з обмеженими можливостями і звичайні. Працюватимуть цілодобово, зачинятимуться тільки на прибирання. Туалети митимуть раз на добу, — говорить працівниця компанії 29-річна Тетяна Ніколаєнко. — Облаштуємо вбиральні в різних частинах міста. Розвісимо інформаційні стенди двома мовами. Матимемо перекладачів, які підкажуть, як пройти.

Зараз ви читаєте новину «"Усю ніч п'яні й проститутки ходять. Прибиральниці скаржаться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути