Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2019 00:40

Усі архіви радянських спецслужб зберуть в одному місці

Усі документи радянських спецслужб ЧК-ГПУ-­НКВД-КГБ зберуть в одному архіві. Для нього Кабмін виділив приміщення площею 11 тис. "квадратів" на вул. Пухівській у Києві. Раніше належало Національному банку.

— Усе буде в одному місці. Комфортні читальні зали, — каже голова Інституту національної пам'яті 41-річний Володимир В'ятрович. — Для доступу достатньо лише звернення і паспорта — не буде зайвої тяганини. Бо зараз не так просто зайти у приміщення СБУ чи МВС. Так ми забираємо у силовиків спокусу регулювати доступ до інформації про наше минуле.

Нову установу називатимуть Галузевий державний архів Українського інституту національної пам'яті. До нього звезуть документи 1917–1991-х, що зберігаються у Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, Національній поліції, Національній гвардії, Міністерстві оборони, Державній прикордонній службі, органах прокуратури та судах.

— Наше призначення — забезпечити доступ до архівних документів, — каже директор архіву 36-річний Ігор Кулик. — База про злочини комуністичної влади дасть можливість краще розуміти, як сьогодні діє Росія в гібридній війні проти України та світу.

Зараз ви читаєте новину «Усі архіви радянських спецслужб зберуть в одному місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути