вівторок, 16 червня 2009 18:54

Ураган перекинув комбайн на Волині

Автор: фото надане управлінням МНС у Волинській області
  Поруйнований 11 червня ураганом дах будинку в райцентрі Любешів Волинської області. Поряд лежать кілька зламаних буревієм дерев
Поруйнований 11 червня ураганом дах будинку в райцентрі Любешів Волинської області. Поряд лежать кілька зламаних буревієм дерев

Ураган зі шквальним вітром 30 м/с та нищівним яйцеподібним градом пронісся в ніч на 11 червня над п"ятьма північними районами Волинської області, що межують із Білоруссю.

Стихія позривала дахи і зруйнувала близько 1 тис. 160 будівель. Понищила посіви на 300 га городів, виламала під корінь 150 га лісу в Любешівському, Камінь-Каширському, Ратнівському, Любомльському та Шацькому районах.

Буревій налетів із боку Білорусі. Ураган розпочався близько восьмої вечора над Любешівським районом. Він постраждав найдужче.

— Раптово стемніло, сильно загуло. Вітер вирвав віконну раму, жбурнув у кімнату. Вхідні двері видавило в сіни, а стеля обвалилася на дитяче ліжко, — каже жителька Любешіва Лариса Вальчук, 38 років.

Перший наступ тривав 15 хв. Ураган зривав покрівлі, валив дерев"яні хліви. Викорчовував дерева з корінням, кидав їх на будинки. У райцентрі Любешів перевертав торгові кіоски та легковики. На обійсті Володимира Шабали поклав на бік зерновий комбайн.

— Потім усе стихло, вдарив грім. Із неба пішов град завбільшки з яйце. Але не круглий, а шматками, з гострими кутами, — каже житель райцентру 43-річний Володимир. — Лід побив качок на дворі, порозбивав шибки і машину біля гаража.

Під час зливи з градом люди бачили, як хмари на небі розходилися в різні боки. На землю за селищем спускалися конусоподібні стовпи-торнадо, всередині яких блискало. Коловороти позрізали під корінь дерева з лісу, порвали електродроти та повалили бетонні стовпи ліній електропередач. Без світла опинилися 76 сіл і містечок області. Тієї ж ночі рятувальники почали розбирати завалені хати, розчищати автодороги від повалених дерев та відновлювати покриття будівель.

— Стихія пошкодила 1160 будівель. Зокрема школи, дитсадки й бібліотеки. Знеструмлене 61 село, хоча в понеділок світло відновили. Знищено посівів на 200 гектарах сільгоспугідь. Загалом ураган завдав збитків на 17 мільйонів гривень, — каже заступник начальника обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій Василь Ромко, 57 років.

За щасливим збігом, ніхто не загинув. Троє потрапили до лікарні з легкими травмами. У селі Рудка Любешівського району дерево, що впало на будинок, зламало руку 48-річному чоловікові. У сусідньому селі Зарудче 23-річний Віталій зламав ногу, коли його скинуло вітром із горища. У райцентрі Любешів осколки шиферу травмували руку 45-річній місцевій жительці.

Через день, у п"ятницю, у район приїхала урядова комісія на чолі з прем"єр-міністром Юлією Тимошенко. Голова Кабміну пообіцяла спрямувати на відбудову зруйнованих жител 5 млн грн.

— Одночасно з першим траншем компенсації ми виділимо 6 мільйонів авансу для відновлення лікарень, шкіл і сільських клубів, — каже прем"єр-міністр. — Дітей із багатодітних постраждалих сімей направимо на оздоровлення в табір "Молода гвардія".

У суботу Кабмін виділив Волинській області 17,2 млн грн на подолання наслідків стихії. Постраждалих розділили на три категорії. До першої потрапили ті, чиї будинки й городи повністю знищила негода. Вони отримають авансом 25 тис. грн. Решту компенсації — з розрахунку по 3,8 тис. грн за квадратний метр зруйнованого житла. Постраждалі другої категорії, які потребують ремонту дахів, отримають по 10 тис. грн одноразової допомоги. Третя категорія громадян, із частково пошкодженим майном, одержать одноразово 3 тис. грн. Уряд обіцяє також людям відшкодувати гроші за понищені врожаї — із розрахунку 50 грн за сотку, але загалом не більше ніж 1,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Ураган перекинув комбайн на Волині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути