вівторок, 19 вересня 2017 07:30

Ураган знеструмив майже 500 населених пунктів

Ураган пройшовся Західною Україною 17–18 вересня. Шквальний вітер залишив без електрики близько 500 населених пунктів. Найбільше в Хмельницькій області — 187. Повалив там кілька десятків дерев. Вони перекрили дороги. На шляхах регіону виникали затори.

У райцентрі Городок Хмельницької області зупинили концерт співачки Злати Огнєвіч, 31 рік. Ураган потрощив сцену та декорації.

— Буревій розпочався під час виступу. Сцена буквально розвалювалася на очах, — говорить співачка. — Ураган зірвав дах. Від сильного вітру конструкції тріщали і падали. Як тільки заспівала одну з пісень — по всьому місту зникло світло. Довелося припинити концерт.

У Тернопільській області негода знеструмила 114 міст і сіл. Менше постраждали Івано-Франківська і Закарпатська області.

У Чернівцях вітер зірвав металевий дах торговелього центру площею 500 кв. м. На автомобілі падали дерева. У селі Стебні Путильського району з даху школи позлітав шифер. Рятувальники закликали мешканців регіону не виходити на вулиці без потреби.

У Рахівському і Тячівському районах Закарпаття впало 20 дерев. У селищі Ясиня Рахівщини ураган зруйнував дах місцевої лікарні та трьох будинків.

Ураган в Україну частково прийшов із Румунії. Там 17 вересня швидкість вітру сягала 100 км/год. Загинули восьмеро людей, постраждали — 70. Зривав дахи будинків, валив дерева. Пошкодив лінії електропередач та канали водопостачання. Із Західної України попрямував до Білорусі.

"Не треба боятися урагану. Його не буде. Циклон, який спричинив трагедію в румунській Тімішоарі і зачепив Україну, вже за межами. В нас буде лише періодичний сильний вітер на північному заході і півночі", — написала у "Фейсбуку" синоптик Наталія Діденко.

З 18 вересня в західних та Житомирській областях почалися дощі. Уночі та вранці там можливі грози і град.

— Найближчими днями в усіх регіонах утримається відносно тепла погода. Уночі буде до плюс 17 градусів, — каже синоптик Гідрометцентру Людмила Савченко, 42 роки. — На півдні та південному сході дощів не буде. Удень повітря там прогріватиметься до 32 градусів. На решті території очікується до +23. Опадів буде небагато.

Цьогоріч температура у вересні перевищує норму. 17 вересня в Києві зафіксували найтеп­ліший день за останні 78 років. Було близько 31 градуса тепла.

Європу очікує найхолодніша зима за останні 100 років

Цьогорічна зима може стати найхолоднішою в Європі за останні 100 років. Такий прогноз дають британські метеорологи.

— Морози будуть затяжними. Науковці пов'язують це з новим кліматичним циклом, в який входить Земля, — кажуть експерти. — Також різко, на один градус, підвищується температура в Тихому океані. Знижується активність сонця.

В Європі випаде багато снігу. У більшості країн температура опуститься до -30°C.

— Буде період довготривалого зменшення кількості сонячних плям, — говорить британський кліматолог Джеймс Медден. — Таке було з 1645-го по 1715 рік. Ті часи називають малим льодовиковим періодом.

Аномальні холоди можуть повторюватися на Землі до 2040 року, зазначають у ­Національному управлінні з аеронавтики і дослідження космічного простору США.

Зараз ви читаєте новину «Ураган знеструмив майже 500 населених пунктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути