пʼятниця, 27 грудня 2019 05:31

Уперше за півтора десятиліття пересадили серце

У ніч на 25 грудня в райцентрі Ковель на Волині пересадили серце 55-річному чоловікові. Операцію провели в міськрайонному територіальному медичному об'єднанні. Це перше подібне втручання в Україні за 15 років.

Серце пацієнта було в критичному стані. Зі своїм органом він би прожив не більше двох-трьох місяців, говорять лікарі. Оперували в райцентрі, бо не було можливості доставити серце до Києва. Донором став чоловік, який загинув в автокатастрофі. Отримав смертельну черепно-мозкову травму. Його родичі дали згоду на трансплантацію.

Пересадку проводили місцеві лікарі з бригадою медиків зі столичного Інституту серця.

— Час ішов на хвилини, — говорить 54-річний Борис Тодуров, директор Інституту серця. Пересадка відбувалася під його керівництвом. — Стан донора різко погіршувався, ковельським колегам довелося підключити його до апарата штучного кровообігу, щоб зберегти серце. Це дало змогу дочекатися нас.

— Операція тривала 4 години. Пацієнт кілька років був у листі очікування на донорське серце. Мав виражену дилатаційну кардіоміопатію (порушення насосної функції серця та розширення обох шлуночків. — ГПУ), — говорить Ігор Кузьмич, завідувач відділення інтенсивної терапії Інституту серця. — Зараз ­чоловік почувається добре. Стан донорського органа задовільний.

Іншому пацієнту від ­цього ж донора пересадили нирку. Другу — відправили літаком до столичного Інституту хірургії та трансплантології ім. Олександра Шалімова. Там орган пересадили ще одній людині.

Ковельське міськрайонне територіальне медичне об'єднання у вересні отримало ліцензію з трансплантології. Бригада лікарів проходила навчання у Європі. 15 листопада в закладі вперше в Україні на районному рівні провели трансплантацію нирки від родинного донора.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за півтора десятиліття пересадили серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути