вівторок, 03 липня 2012 07:15

"Українці за два місяці зробили те, що італійці будували би рік"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Італієць Маріо Мокаттело на поїздку до Варшави та Києва витратив 1200 євро. Гроші відкладав півроку
Італієць Маріо Мокаттело на поїздку до Варшави та Києва витратив 1200 євро. Гроші відкладав півроку

Італієць 22-річний Маріо Мокаттело прилетів до української столиці з Варшави 30 червня. Він із батьком має готель на околиці Рима.

— Батько відкрив готель 15 років тому, — каже Маріо. — Я там головний на кухні. Найняв на роботу одного з кращих шеф-кухарів Італії. Біля ресторану на весну-літо відкриваємо літню терасу. На піцу до нас заїжджають із різних куточків Рима. Я пробував вашу піцу в одному з італійських ресторанів. Після обіду зробив зауваження шеф-кухареві, бо в тісто він дав забагато дріжджів. Вона вийшла занадто пухкою. Піца має бути тонка. Начинка вдвічі товстішою за корж.

Які ціни у вашому готелі?

— 80 євро за ніч. На великі свята та гарячий сезон із липня по вересень піднімаємо їх до 100 євро.

Ціни у вашому ресторані вищі, ніж у київських?

— Майже такі самі. Порція пасти в нас 3-4 євро, пиво — 2-3. Піца — по 5 євро. У київській фан-зоні на Хрещатику ціна така ж. У вашому італійському ресторані за піцу попросили 80 гривень — 8 євро. Але це ж ресторан у центрі. Мабуть, оренда дорога. Усі даремно дивуються, що в Україні все подорожчало перед Євро. В Італії, якщо в кафе чують англійську, ціни автоматично збільшують. Кава замість 99 євроцентів обійдеться в 2-2,5 євро.

Скільки чайові залишають?

— Чайові прийнято залишати в ресторанах — десь по 10-20 відсотків від замовлення. У піцеріях і кафе розраховуються за рахунком. На чай там лишати не заведено.

На кого ви вчилися?

— Я досі вчуся. Не можу закінчити четвертий курс. Буду менеджером, так захотіли мама і тато. Я хотів вчитися на фотохудожника. У наші університети не треба здавати іспити. Усі навчаються безкоштовно. Немає сесій. Усі здають тести та іспити, коли готові й коли їм зручно.

Багато українок працює в Італії. Ви брали на роботу наших жінок?

— Ні. Була два роки прибиральниця Кеті з Польщі. Дві росіянки готували поп-корн і продавали квитки до нашого літнього міні-кінотеатру. Звільнилися самі, бо їм запропонували менше роботи за більші гроші. У наших сусідів готель зводили українські чоловіки. Дядько Матео ними тішився. Вони за два місяці зробили те, що італійці будували би рік. До того ж ваші чоловіки не випивають і не відлучаються на сієсту на 3 години. Італійці трохи ледачі до роботи, але гроші люблять. Чоловіки до 30 років холостякують, живуть із батьками. Після розлучення часто утримують колишніх жінок, якщо ті безробітні або мають малу зарплату.

Скільки днів проведете в Києві?

— Побудемо в Україні ще два дні, бо в понеділок вилетіти нереально. Не хочу ночувати в аеропорту. Спочатку я поїхав у Варшаву на півфінал. Вірив, що ми переможемо німців. Занадто впевнено вони себе поводили. Квиток купив за 200 євро у хлопця на Хрещатику. Гроші тут не міняю. Усюди розраховуюся карткою. Щоб прилетіти на чемпіонат, півроку відкладав із зарплати по 200 євро щомісяця.

23

мільйони євро преміальних отримала збірна Іспанії за перемогу

19,5

мільйона євро вручили італійцям за друге місце

10,5

мільйона євро отримала збірна України

9

мільйонів євро дісталося команді Польщі

 

Зараз ви читаєте новину «"Українці за два місяці зробили те, що італійці будували би рік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути