пʼятниця, 16 серпня 2019 05:11

Україна втратила Крим і Донбас надовго

Автор: ФОТО З САЙТА KRYMR.COM
  Туристи відпочивають на пляжі в місті Судак 9 серпня, де через аварію на колекторі стався витік стічних вод
Туристи відпочивають на пляжі в місті Судак 9 серпня, де через аварію на колекторі стався витік стічних вод

Україна втратила Донбас і Крим. За п'ять років окупації на цих територіях підросло покоління, для якого ми — вороги.

Процес триває. ­Жодного впливу на нього ми не мали й мати не могли. Російські преса й телебачення, зброя, добровольці та інструктори, армія РФ і її валюта. Там уже нікого рятувати. Велика частина населення добре ставиться до окупації. Незгодні виїхали або ризикують потрапити "в підвал".

Захоплену частину Донбасу можна повернути лише воєнними діями з численними жертвами з обох сторін. Мирна інтеграція неможлива. Росія з Донбасу не втече. Відповідати за воєнні злочини не хоче. Донбас їй потрібен як громовідвід від анексії Криму і створення постійної зони напруженості для України. Не в інтересах РФ віддавати награбоване. Інша справа — всунути території Україні як автономні. Зберегти політичний вплив, змусивши Київ фінансувати сепаратистські ­анклави. Токсичність територій може завдати Україні непоправної шкоди.

Воєнне вирішення на даний момент неможливе, а в майбутньому — неприйнятне. Розведення військ, миротворці по лінії розмежування. Придністровський варіант — іншого не бачу.

Керченський міст вирішив проблеми туризму. В Криму повно людей. Це бідні туристи, в кафе й ресторани не ходять, але вони є. Тарханкут і Судак — забиті. В Ялті, Алушті й Алупці теж усе непогано. З відкриттям залізничного сполучення буде ще краще. Вкрадений кінь обійшовся Росії дорого, але повертати його не збирається.

Наша надія на зростаюче невдоволення кримчан безпідставна. Так, їм не подобаються нові порядки, матюкають Путіна, податківців, паркани біля моря, але нікуди не дінуться.

Повернення Криму воєнним шляхом не розглядаю. І мирного шляху не бачу. Проблема на десятиліття. Як із Кіпром (Туреччина 1974 року захопила 40% території острова. Він розділився на Республіку Кіпр, що стала членом ЄС, і Північний Кіпр. Його незалежною державою визнала тільки Туреччина, ООН вважає окупованою територією. — ГПУ) — багаторічна окупація, до якої всі звикли.

На офіційному рівні президент не може визнати втрату Криму. Агресор повинен за це відповісти. Але треба бути реалістами. Півострів для України втрачений.

Зараз ви читаєте новину «Україна втратила Крим і Донбас надовго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути