вівторок, 02 липня 2019 07:55

Україна відвела війська біля Станиці Луганської

Автор: www.radiosvoboda.org
  Місцеві жителі йдуть повз залишені українські укріплення біля мосту через річку Сіверський Донець на околиці райцентру Станиця Луганська Луганської області, 27 червня 2019 року
Місцеві жителі йдуть повз залишені українські укріплення біля мосту через річку Сіверський Донець на околиці райцентру Станиця Луганська Луганської області, 27 червня 2019 року

26 червня Збройні сили України та бойовики відвели позиції від лінії зіткнення на околиці селища Станиця Луганська на Луганщині. Відстань між сторонами тепер — 2 км.

Позиції розташовані по обидва боки Сіверського Донця. Напівзруйнований міст через цю річку — єдиний шлях, яким люди дістаються до контрольного пункту в'їзду–виїзду "Станиця Луганська".

Військові відійшли на 900 м углиб підконтрольної Україні території. Бойовики відсунулися на 1 км — покинули пагорб, де стоїть пам'ятник князю Ігореві. Процедура пройшла за сигналом представників місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Розведення сторін покращує становище ЗСУ на цій ділянці, стверджують у штабі операції Об'єднаних сил.

— Переміщення на більш підготовлені позиції дозволяє ефективніше контролювати ділянку, — каже заступник командувача ООС, генерал-майор Богдан Бондар. — Позиція була розташована за 300 метрів від противника і постійно обстрілювалася. Захищеність на посту була недостатня. Зараз ми зробили напівколо, яке дозволить контролювати цю ділянку.

Наступний етап — розмінування околиць Станиці Луганської.

Про розведення сил у Станиці Луганській домовилася Тристороння контактна група під час переговорів у Мінську 21 вересня 2016 року.

В умовах прописали виведення військ у двосторонньому порядку від Станиці Луганської і Золотого на Луганщині та Петрівського Донецької області.

У Петрівському та Золотому сили частково відвели 2016-го. У Станиці остання спроба була торік 24 листопада. Українські бійці відійшли з передових позицій. Коли їх обстріляли з кулеметів із гори Могила князя Ігоря, що на другому боці річки.

— Тоді у Станиці були мітинги. Люди просили наших військових не йти. І вони не пішли, — каже волонтер Олександр Карпюк, 37 років. — Особливо після того, як під час розведення була спроба прориву диверсантів. А пізніше представники ОБСЄ виявили, що терористи копають нові позиції для контролю ще кількох секторів, зміцнюють їх бетоном. І відведення зупинили.

— У Станиці Луганській головнокомандувач на власні очі подивився ділянку майбутнього розведення. Президент переконався, що це реально зробити. Він може реалізувати свою стратегію чи то по закінченню війни, чи то по перемир'ю. Станиця Луганська буде першим кроком, — каже 14 червня начальник Генерального штабу Руслан Хомчак, 52 роки.

— Прийняли рішення відвести наші підрозділи навіть попри обстріли росіян, — пояснює військовий експерт Юрій Бутусов, 43 роки. — З нашого боку це спроба показати, що ми готові до миру. Але чи готовий окупант — забули спитати.

Розведення військ у Станиці викликає занепокоєння: поруч кордон із Росією. Загроза вторгнення звідти посилиться.

Наступне розведення буде під Маріуполем

Демілітаризовану зону створять і неподалік Маріуполя на Донеччині. Про це домовилися під час переговорів у Мінську 5 червня.

— Це південь, за півсотні кілометрів від Маріуполя. Територія, яка тимчасово не контролюється Україною. Обмежена чотирма населеними пунктами, серед яких окупований райцентр Новоазовськ, — каже генерал-майор Богдан Бондар. — Демілітаризація може стосуватися поки що тільки цього району.

Реалізувати це рішення стане можливим, якщо патрулі ОБСЄ зможуть контролювати тут ділянку російсько-українського кордону, додає Бондар.

Зараз ви читаєте новину «Україна відвела війська біля Станиці Луганської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути