Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2019 07:50

У водіїв "євроблях" забиратимуть права

Із 22 серпня почнуть штрафувати власників нерозмитнених автомобілів. Сума, яку водієві доведеться сплатити, залежатиме від терміну перебування транспортного засобу на території України.

— Водій за кермом нерозмитненої машини змушений буде сплатити штраф у розмірі 8500 гривень. Якщо його зупинять повторно, то сума подвоїться — до 17 тисяч гривень. Крім цього, на один рік вилучають права, — каже 31-річний Владислав Погорілов з "Авто Євро Сили" Запорізької області.

Якщо нерозмитнене авто їздить територією України від 10 до 20 діб, його власнику загрожує штраф 17 тис. грн. Від 21 до 30 днів — сума збільшиться до 85 тис. грн. За користування автівкою на "євробляхах" більш як місяць власника можуть оштрафувати на 170 тис. грн або конфіскувати транспорт.

— Під час зупинки автомобіля патрульні не можуть виписати його власнику такі великі штрафи. Дані про період перевищення направлятимуть прикордонній службі. Та формує документи про накладення штрафу й передає їх до суду. Лише він виносить рішення про стягнення відповідної суми кош­тів, — говорить Погорілов.

Розміри штрафів є чинними для транспортних засобів як особистого користування, так і комерційного. Якщо власник передає тимчасово ввезений автомобіль іншій особі або користується ним для комерційної діяльності, його очікує стягнення у розмірі 34 тис. грн.

Із 1 серпня на вулицях з'являться піші патрулі Націо­нальної гвардії України. На охорону громадського порядку виходитимуть майже 2 тис. військовослужбовців. Патрулюватимуть у місцях масового скупчення людей і районах зі складною оперативною обстановкою. Раніше нацгвардійців долучали до патрулів Нац­поліції.

— Гвардійці нестимуть службу п'ять днів на тиждень 6 годин. У таких патрулях задіють 50 відсотків особового складу підрозділів Нацгвардії, — каже перший заступник голови МВС Сергій Яровий, 61 рік.

Військовослужбовці матимуть спецзасоби і штатну зброю. Також планшети, підключені до інформаційного порталу Нац­поліції. Слідкуватимуть за оперативною обстановкою в режимі реального часу.

Закон "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" набуває чинності 2 серпня.

Завдяки йому виробники будуть змушені сертифікувати й маркувати органічну продукцію. Введуть обов'язкову реєстрацію насіння та його виробників. Крім цього, створять Єдиний відкритий реєстр виробників органічної продукції.

— Закон, що ми називаємо "органічний", ухвалили торік. Із 2 серпня Держпродспоживслужба здійснюватиме дворівневий контроль на ринку, щоб люди купляли гарантовано органічну продукцію, — говорить виконувачка обов'язків міністра аграрної політики і продовольства 43-річна Ольга Трофімцева.

Якщо продукт матиме один із написів "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", "органік", проте в нього не буде сертифіката, що це підтверджуватиме, на виробника накладатимуть штрафи. Для юридичних осіб — вісім мінімальних заробітних плат. Фізичним особам підприємцям — п'ять мінімальних заробітних плат.

Із початку місяця для населення знизять ціну на газ на 5,5%.

Тепер тисяча кубометрів, включаючи податок на додану вартість, коштуватиме 5568 грн.

На 7,2–7,5% порівняно з попереднім місяцем впаде ціна на газ і для промислових споживачів. Становитиме від 4640 до 5204 грн за тисячу кубомет­рів.

Із 1 серпня супермаркети й інші магазини площею від 2500 кв. м облаштують обов'язковими безкоштовними туалетами.

Кабіни мають бути окремими для чоловіків і для жінок. Також у санвузлах мають установити сповивальні столики для немовлят.

Крім того, з цього дня вхідні прозорі двері в торговельних центрах робитимуть із травмобезпечного чи армованого скла. У разі пошкодження таке не розсиплеться і менше травмує відвідувача.

Із 5 серпня банківські рахунки українців переведуть на міжнародний стандарт під назвою IBAN.

Номери рахунків складатимуться з 29 символів, а не 14, як раніше. Позначатимуть: код країни, якщо Україна, то UA, "контрольний розряд" — дві цифри, код банку — шість цифр і номер рахунку.

Паливо з Росїї обклали додатковим митом

Кабінет міністрів з 1 серпня ввів спеціальне мито на імпорт російського палива. Cтягнення на дизельне паливо становитиме 3,75% з 1 серпня та 4% з 1 жовтня. На поставки скрапленого газу 1,75 та 3% відповідно. Рішення ухвалили у відповідь на російські санкції. 18 квітня уряд РФ заявив про встановлення заборони на експорт до України нафти та нафтопродуктів.

- Ухвала дасть незначне збільшення надходжень до державного бюджету, — вважає економіст Андрій Новак, 46 років. — Основне пальне в Україну завозять із Білорусі, Литви та Польщі. Маємо власне виробництво. Тому роздрібні ціни від введення мита не зміняться.

Зараз ви читаєте новину «У водіїв "євроблях" забиратимуть права». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути