Ексклюзиви
пʼятниця, 29 січня 2010 07:18

У сторічному дереві з"явився хрест

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Святослав Софілканич, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці в селі Брестів Мукачівського району Закарпаття,  показує бук, усередині якого проступило зображення хреста. Колоду покрили прозорим лаком
Святослав Софілканич, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці в селі Брестів Мукачівського району Закарпаття, показує бук, усередині якого проступило зображення хреста. Колоду покрили прозорим лаком

У церкві Різдва Пресвятої Богородиці в селі Брестів Мукачівського району Закарпаття є дерево, в поздовжньому розрізі якого з"явилося зображення хреста.

— У квітні 2002 року четверо лісорубів проводили планову рубку на околиці Брестова, — каже сільський голова Василь Ганькович. — В одному зі столітніх буків раптом зупинилася пила. Хлопці побігли за іншою. Коли почали зрізати, цю також заклинило. Тоді лісники принесли третю. Аж після того дерево вдалося зрізати.

Через три дні лісники розпиляли дерева. Різали їх на метрові колоди. Потім кололи на дрова.

— Усі частини покололи, а одну ніяк не могли. Тоді поставили дерево сторчма і почали бити в нього клина. Забити — забили, а вийняти не змогли. Мучилися понад годину. Тоді у відчаї покинули.

Дерево впало на землю і розкололося навпіл. Усередині було видно зображення  хреста.

— Люди вирішили, що це чудо Боже. Колоди забрали до села. Хрест на малюнку правильної форми, — каже настоятель церкви Брестова отець Святослав Софілканич. — Він такого ж розміру, як більшість церковних хрестів — 30 на 15 сантиметрів. Із чіткими краями, наче випечений. Це мене здивувало. Спочатку зображення було світло-рожеве, згодом потускніло. Хотів попросити знайомого столяра, щоб він трохи підрівняв колоду. Та дерево не піддалося. Інструмент двічі ламався. Я вирішив, що Бог не хоче, аби щось підправляли.

Деревину із зображенням хреста покрили прозорим лаком.

— Боюся, щоб не зіпсувалася, — пояснює священик. — Селяни часто кажуть, що як щиро помоляться біля цього хреста і попросять собі щось від Бога, то Господь обов"язково допомагає.

Зараз ви читаєте новину «У сторічному дереві з"явився хрест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути