вівторок, 07 серпня 2012 09:47

У спеку радять рано лягати спати і не займатись сексом

Автор: фото: Андрій Шматов
  Ірина Короваєва з онуками 3-річною Альоною і 4-річним Іллею відпочивають на дачі на дніпровському острові Великому в Оболонському районі столиці. Із початку літа вони переїхали з багатоповерхівки на природу, за продуктами їздять у місто раз на тиждень
Ірина Короваєва з онуками 3-річною Альоною і 4-річним Іллею відпочивають на дачі на дніпровському острові Великому в Оболонському районі столиці. Із початку літа вони переїхали з багатоповерхівки на природу, за продуктами їздять у місто раз на тиждень

В Україні третій тиждень тримається спека +35...37°С. У таку погоду загострюються захворювання серцево-судинної системи, дихальних шляхів та шкіри. Люди стають дратівливі, недосипають.

Полтавця Миколу Лисенка, 55 років, відвезли до міської лікарні з аритмією серця.

— 1 липня збирався на роботу, йшов на тролейбусну зупинку. Було жарко. Через 100 метрів став задихаться. Повернувся додому, визвав "скору". Поклали в лікарню. Врачі хотіли зупиняти серце й запускати знову. Але після обстеження сказали, що вік не той і серце слабе, — може не запуститися. Лікарня завалена людьми, багато молоді. У сусідній палаті лежала 17-річна дівчина із передінфарктним станом, — розказує Микола Лисенко. Він звільнився з роботи. Удень не виходить із квартири, не вимикає вентилятора.

Клімат в Україні поступово змінюється і стане такий, як у Греції, говорить директор Українського гідрометеорологічного центру 57-річний Микола Кульбіда:

— Від початку 1980-х і дотепер стрімко зростає середньорічна температура повітря. Кожен наступний градус збільшуватиме кількість днів із температурою плюс 35 і більше. Погода ставатиме все посушливіша. За кліматичними зонами Україна, особливо степова частина, поступово наближається до сухих субтропіків, таких як Греція.

Під час спекоти загострюються хвороби, розказують лікарі.

— У таку погоду найбільше страждають літні люди та діти. У перших судини й серце не справляються з навантаженнями, у других система ще не зовсім сформована. Недавно привезли 15-річного хлопця із серцевим нападом, знепритомнів на пляжі. Ледь відкачали, — розповідає столичний кардіолог Ігор Гомонко, 43 роки.

Медик не радить займатися сексом, коли надворі гаряче.

— Як і при фізичних вправах, у людини збільшується артеріальний тиск, прискорюється пульс, частішає дихання. Це все помножте на високу температуру. Якщо вже вирішили кохатися, то виберіть прохолодне приміщення, з хорошою вентиляцією. На вікна можна повісити мокрі простирадла, що значно охолодять кімнату.

Кияни найбільше скаржаться на задуху, підвищення тиску, слабкість та головний біль, кажуть у столичній міській станції швидкої медичної допомоги.

— Варто вживати зелений чай та компоти до 2,5-3 літрів на день. Поставте на столи акваріуми, навіть без рибок. Головне, щоб регулярно відбувалися випаровування. Корисно гуляти біля води, обполіскувати руки й обличчя, приймати душ двічі на день — це необхідний мінімум у таку погоду, — уточнює головлікар станції Анатолій Вершигора.

Медик додає, що уникнути головного болю можна, якщо лягати спати і прокидатися раніше, коли на вулиці ще відносно прохолодно.

Зараз ви читаєте новину «У спеку радять рано лягати спати і не займатись сексом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути