Ексклюзиви
пʼятниця, 13 липня 2018 05:30

У селі, де знімалася Софі Лорен, зробили смітник

  Смітник у селі Чернечий Яр Диканського району на Полтавщині знаходиться за кількасот метрів від хат. У 1974 році тут знімали фільм "Соняшник" із італійською акторкою Софі Лорен
Смітник у селі Чернечий Яр Диканського району на Полтавщині знаходиться за кількасот метрів від хат. У 1974 році тут знімали фільм "Соняшник" із італійською акторкою Софі Лорен

— Наше село гарне — навколо яри, дерева, зелень. Але і тут зробили смітник. Звозять усе: від побутових відходів до того, що здохло у дворі. Бо більше нікуди. А скраю села — наче й не мішає, — говорить 68-річна Лідія Селецька, жителька села Чернечий Яр Диканського району на Полтавщині.

Село розташоване за 33 км від обласного центру. 1964-го тут знімали італійсько-радянський фільм "Вони йшли на Схід", 1970 року — "Соняшники" з акторами Софі Лорен і Марчелло Мастроянні. Режисери вибрали село за зелену яристу місцевість.

Зараз біля одного з ярів — смітник, що тягнеться з півкілометра, завширшки — метрів 50. Розташований на в'їзді в село за станцією техобслуговування "Грузовичок СТО". Необгороджений, без вказівника. Відходи розкидані на траві й під деревами. Кілька куп лежать у самому яру. Тут ростуть акація, верба, горіхи, вишні, черешні, абрикоси. Навпроти — пшеничне поле й людські городи. За ними видно зелені пагорби, де знімали фільми.

— На цьому місці колись був кар'єр, звідки брали глину для цегельного заводу. Поряд стояли кілька хат. А потім кар'єр затопило водою. Людей виселили, а в яр почали скидати сміття. Це було років 15 тому, — додає 78-річний Петро Андрійович, чоловік Лідії Селецької.

Найближчі хати — за 150 метрів від смітника.

— Нас усе устраює. Відходи навіть із Диканьки возять. Ще не чула, щоб від смітника сильно тхнуло. Сільська рада дає трактор, що періодично підгортає звалище, — говорить місцева Ірина. Виходить зі свого двору — третього зі сторони звалища.

На смітник є дозвільні документи, кажуть у Диканській районній раді.

— Я родом із Чернечого Яру. І знаю, що цей смітник — законний. Його постійно обслуговують. Нам тут жити й вирішувати — буде він чи ні. Звалище — одне з багатьох, які є на Полтавщині. Не розуміємо, чому до нашого така увага, — каже заступник голови райради Зоя Присяжнюк.

На території Великобудищанської сільської ради, куди входить Чернечий Яр, є 36 урн для роздільного сміття і дев'ять баків.

Зараз ви читаєте новину «У селі, де знімалася Софі Лорен, зробили смітник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути