пʼятниця, 29 жовтня 2010 04:01

"У повітрі дураків набагато менше, ніж на землі"

50-річний Євген Червоненко має вертоліт, сам керує ним. Кілька років тому заявляв, що президентові варто пересуватися у межах Києва саме гелікоптером.

Євгене Альфредовичу, це ви переконали Віктора Януковича пересісти на вертоліт?

— Не певен. Але я вважаю: гелікоптер гарантує першим особам найвищу безпеку. До того ж польоти на ньому — величезна економія для бюджету. У десятки, сотні разів дешевше за автокортеж. Ми порахували: один переліт із "Межигір'я" в Адміністрацію президента коштуватиме 800 гривень. Це 24 кілометри. І за 6 хвилин ти на місці.

Але ж утримувати вертоліт — недешево й непросто.

— Це так. Зате Янукович виграє любов киян.

Наскільки безпечні такі перельоти для глави держави?

— В Америці було 11 вересня, але президент Обама літає гелікоптерами. Змінити маршрут у повітрі значно легше, ніж на землі. Не треба перекривати трасу, відволікати від прямих обов'язків сотні працівників СБУ, Держохорони. І головне — у повітрі дураків набагато менше, ніж на землі.

Чому ви почали користуватися вертольотом?

— Я керував Запорізькою областю. Наприклад, мене терміново викликають на нараду в Київ. Я прилітав вертольотом від будинку в Запоріжжі до Кончі-Заспи за годину 45 хвилин. Іще 15 хвилин — і я в адміністрації.

Завдяки вертольоту вимуштрував голів районних адміністрацій, щоб не будували "потьомкінських сіл". Вони зустрічали на кордоні району з хлібом-сіллю, розмальованими дівчатами, рушниками. А я прилітаю і бачу зверху весь безлад.

Який би вертоліт порекомендували Януковичу?

— Італійської марки "Аґуста" ("Agusta". — "ГПУ"). Він має два двигуни, коштує від 3 до 7 мільйонів євро. Це те саме, як "феррарі" серед автомобілів. Його середня швидкість — 350 кілометрів за годину. Правда, сідати може тільки на тверде покриття.

Іван Салій, 66 років, колишній мер Києва:

— Столичні водії аплодуватимуть цій ініціативі, бо пробок стане менше. Але для Януковича є і певний ризик: вертольоти також падають.

Богдан Аганін, 37 років, засновник курсів для столичних водіїв, як об'їжджати затори:

— Президенту буде важко користуватися цим вертолітним майданчиком. Дуже незручно їхати звідти до Адміністрації президента. Вихід із гелікоптера, посадка в машину, проїзд до Банкової. Надто багато часу витрачається.

Дороги в Києві зараз перекривають від сили на 5 хвилин, доки проїжджає кортеж президента. Для водіїв це не критично.

Зараз ви читаєте новину «"У повітрі дураків набагато менше, ніж на землі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути