четвер, 06 грудня 2012 00:15

У новому бюджеті передбачили витрати на Євро-2012

У вівторок Верховна Рада прийняла до розгляду проект бюджету на наступний рік. Прогноз зростання інфляції за ним 4,8%. Документ передбачає річний дохід 361,5 млрд грн.

— Прибутки зменшені на 12 мільярдів гривень, а витрати — всього на 3, — каже голова Комітету економістів Андрій Новак, 38 років. — Цей документ не містить структурних змін порівняно з попереднім. Він схожий на ксерокопію бюджету на 2012 рік. Там навіть витрати на чемпіонат Євро-2012 заклали, але не 7 мільярдів, як цьогоріч, а 1,5. Урядові чиновники не встояли перед спокусою розділити ці гроші між собою.

Проект має й інші несподівані рішення. Наприклад, зменшення прибутку від мобільних операторів та інтернет-провайдерів.

— Зараз вони сплачують 1,6 мільярда гривень до бюджету за користування радіочастотами. Наступного року платитимуть менше — 1,1 мільярда. Причому кількість інтернет-споживачів зростає що не рік. Це рішення лобіювали депутати та урядовці, пов'язані з мережами зв'язку.

Витрати на утримання Верховної Ради збільшили на 5 млрд грн. А відрахування на субсидії для малозабезпечених зменшили на 11 млрд.

— Ще й ціна на газ для населення підніметься протягом 2013 року. Проте скорочення витрат немає у силових структурах. Видатки на СБУ, МВС, суди та прокуратуру збільшать на 10-20 відсотків. З 2010 року їх фінансування зросло на 22 відсотки. Виходить, наша влада будує поліцейську державу до президентських виборів 2015 року.

Серед позитивних змін у бюджеті є виділення 1 млрд грн на розвиток Національного космічного агентства. На 3 млрд більше передбачили для Укравтодору на ремонт шляхів.

— Цей бюджет розрахований на максимальний курс гривні до долара 8,5. Важко повірити, що він не стане більший. Слід було б закласти на наступний рік 8,8-9 гривень. Інакше буде складно вчасно виплачувати пенсії та зарплати. Будуть затримки бюджетникам.

Зараз ви читаєте новину «У новому бюджеті передбачили витрати на Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути