пʼятниця, 01 червня 2018 07:20

"У Москві знають, скільки зброї та вибухівки вони завезли на Донбас"

Росія заборонила жителям окупованих територій Донбасу в'їзд у країну з 1 червня. Бояться поширення криміналу під час Кубка світу з футболу.

Змагання пройдуть з 14 червня по 15 липня в 11 містах. У них обмежують перевезення вантажів і пасажирів.

— Росія заборонила в'їзд вантажного автотранспорту, маршрутних і рейсових автобусів. Кордон контролюватимуть підрозділи прикордонної служби Федеральної служби безпеки, — пояснює Олег Слободян, 40 років, із Державної прикордонної служби України. — До мешканців ЛНР і ДНР Росія ставиться, як до людей другого сорту. Їхні правоохоронні органи достовірно знають, скільки найманців, зброї та вибухівки вони завезли на окупований Донбас. Побоюються, що якийсь прихильник "русского мира" зіпсує їм свято.

Окуповані території межують із Ростовською областю РФ. Працюють вісім контрольно-пропускних пунктів. Українська сторона закрила їх 2014 року. Але росіяни на своїх ділянках продовжують пропускати людей і вантажі.

Жителі окупованих територій сприйняли цю постанову як приниження.

"На час Кубка світу з футболу нас перестануть пускати в Росію. Обмежують в'їзд туристичних автобусів і комерційних авто. Для решти — детальний огляд речей. Заборона до 25 липня, — пише у "Фейсбуку" донеччанин Андрій Ватов, 45 років. — Я не панікую. Але виглядає так: барин приїхав, холопів не пускають".

— Росія намагатиметься приглушити конфлікт на Донбасі на час проведення футбольного Кубка світу. Путін і його оточення оцінюють ситуацію як непросту. Вони сприймають цей чемпіонат як шанс підняти рейтинг та авторитет країни, — розповідає колишній заступник начальника Генштабу 65-річний Ігор ­Романенко.

— Окуповану частину Донбасу росіяни сприймають як небезпечну. Вважають, що люди, які приїдуть у РФ, можуть бути завербовані українськими структурами.

Путін діє крок за кроком. Він не вирішив, що вчинити після Кубка світу. В Організації Об'єднаних Націй триває робота над тим, під яким мандатом зайдуть на окуповані території миротворці. РФ постійно підвищує градус бойових дій, аби там враховувалися інтереси Москви, — додає військовий експерт.

Зараз ви читаєте новину «"У Москві знають, скільки зброї та вибухівки вони завезли на Донбас"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути