вівторок, 11 червня 2013 00:30

У мобільному музеї Івана Павла ІІ зібрані 23 речі

— Мама, ми не в церкві, тут молитися не треба, — 29-річна Ольга Рачук бере під руку матір Валентину Петрівну, 59 років. Та притулилася лобом до прозорого скла. Під ним у білій шкатулці — дерев'яна вервиця зі срібним розп'яттям покійного Папи Римського Івана Павла II.

З 7 по 9 червня на львівській площі Ринок можна було безкоштовно відвідати мобільний музей Івана Павла II. Автопоїзд заввишки 4 м, довжиною 18 м приїхав у Львів із Польщі. Це міжнародний проект центру Папи Івана Павла II "Не бійтеся!" у Кракові, де Кароль Войтила навчався та жив. Його мета — популяризація думок і навчання Святішого Отця. Він помер 85-річним вісім років тому.

— Доця, я ж його так близько, як тебе, бачила. Після того ходила цілий місяць щасливою, — втирає сльози старша жінка. Вони відходять до інших експонатів. 2001 року Папа Римський польського походження Кароль Войтила відвідав Львів.

У мобільному музеї на площі більш ніж 62 "квадрати" представлені особисті речі, маловідомі фотографії та фільми про життя Папи Римського. Працівник музею 24-річний Тарас Косар відводить десяток відвідувачів до стенду біля входу.

— У музеї зібрані 23 речі, які так чи інакше були пов'язані з Папою Римським. Більшість надійшли польському музею після смерті Отця, — показує на найбільший скляний стенд. — Цей спортивний кубок подарували Папі в березні 2004 року італійські велогонщики. Поряд — білий шерстяний светр. Його носив під час подорожей. Мало хто знає, що Кароль Войтила був хорошим лижником. Ось його дерев'яні лижі, зроблені ще в 1950-х роках.

Найбільше відвідувачів юрмляться біля часослова, пера та годинника, якими користувався Папа.

Після Львова музей Івана Павла II побуває у Хмельницькому, Вінниці, Бердичеві, Житомирі та Києві.

Зараз ви читаєте новину «У мобільному музеї Івана Павла ІІ зібрані 23 речі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути