Ексклюзиви
пʼятниця, 25 вересня 2009 07:02

У Львові зникли горобці

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Зграя голубів на львівській вулиці Шота Руставелі, біля Стрийського ринку, неподалік центру міста. Продавці продуктових яток кажуть, що горобців на ринку не бачили вже років зо три
Зграя голубів на львівській вулиці Шота Руставелі, біля Стрийського ринку, неподалік центру міста. Продавці продуктових яток кажуть, що горобців на ринку не бачили вже років зо три

"Скоро сина лагідно горобчиком назву, то питатиме, шо це таке. Тепер дитина не знатиме, як горобець виглядає, — сміється львів"янка Ліліана Манрик, 36 років. Вона гуляє з дітьми у Стрийському парку. — Колись завжди стрибали по стежках, купалися в калюжах, у піску. Мати ще прикмет навчала: як горобці в піску купаються — буде дощ. Чула, вони вимерли через мобільний зв"язок".

Із парків і вулиць Львова зникли горобці. Це помічають жителі, підтверджують науковці. Пташок суттєво поменшало за останні три роки.

Кандидат біологічних наук Андрій Бокотей із природознавчого музею у Львові із версією Ліліани про мобільний зв"язок не погоджується:

— Це ніким і нічим не підтверджено. Чисельність горобців зменшилася у всіх містах Європи. У Львові їх уперше не стало на початку ХХ століття. Тоді з вулиць зник гужовий транспорт. А горобці — зерноїдні, вибирають зернятка з посліду коней. Та нічого, відродилися. Горобець — він екологічно пластичний. За кілька років пташки повернуться. Такі масові види не зникають, їх можна хіба спеціально знищити.

Горобці є двох видів: хатній, який гніздиться біля житлових будинків, і польовий, що селиться в парках і скверах. У Львові був поширений хатній. Найбільше їх було 15 років тому. Орнітологи кажуть, налічували 16–18 тис. гніздових пар.

— Тоді було невпорядковане комунальне господарство. Непотріб викидали хто як хотів і де хотів. Зараз за тим слідкують. Комунальники тепер вивозять і підмітають біля смітників. І сміття почали викидати в поліетиленових пакетах. Горобець же його не розірве. А ще котів розвелося, бомжі риються на смітниках. То маленький горобчик не витримує конкуренції, не має що їсти, — уточнює Андрій Бокотей.

Другою причиною науковець називає євроремонти. Пішла мода на засклені балкони.

— Горобець гніздився в нішах, у щілинах. Під пластиковим балконом місця нема. У старих будинках було багато шпарин. Тепер їх штукатурять, зменшується кількість місць, придатних для гніздування хатнього горобця, — пояснює Андрій.

Іще у зникненні пернатих винні петарди.

— Узимку горобці ночують зграйками. Вони розлітаються, коли стріляють петарди. Але не бачать, куди летять, і розбиваються.

Натомість у Львові побільшало голубів. Це теж зле впливає на популяцію горобців. Голубів підгодовують, і вони витісняють слабших від себе пташок.

Селяни кажуть, горобці зникли не лише у великих містах. Їх нема і в селах.

— Колись, як всипала пшениці курям, то годі було їх відогнати, зграями насідали, — говорить 51-річна Софія Бакай із Жовківського району Львівщини. — А тепер — ні одного.

Тему зникнення горобців жваво обговорюють на міському інтернет-форумі Черкас.

— Але я нічого такого не спостерігаю, — каже "ГПУ" 42-річний Валерій Меленчук. — У нас на Митниці (мікрорайон у Черкасах. — "ГПУ") горобців — море. Учора на дитячому майданчику 6-річна донька згодувала їм булочку. Налетіло їх стільки, що не було де ногу поставити.

Зараз ви читаєте новину «У Львові зникли горобці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути