вівторок, 28 травня 2013 06:45

У Львові заборонили вивіски "Алкоголь"

Вивісок "Алкоголь та тютюн" відтепер не буде у Львові. Їх повинні замінити на "Напої та тютюнові вироби". Таке рішення ухвалила міська рада 20 травня. Також заборонили таблички та наклейки зі зображенням пляшок і бокалів на вітринах, стінах. Їх і документацію підприємцям доведеться змінювати за свої гроші.

— У місті вже давно ведеться кампанія "Алкостоп", — розповідає керівник управління внутрішньої політики Андрій Шевців, 24 роки. — Після того, як ми заборонили продавати алкогольні напої з 22.00 до 10.00, з активістами проводимо рейди. Перевіряємо, чи дотримуються цієї вимоги підприємці і чи не продають спиртні напої неповнолітнім. А продавці нам пояснюють: "Подивіться, яка масова реклама алкоголю. Люди його постійно хочуть купляти, ви з цим повинні боротися". От ми і дослухалися до їхньої пропозиції.

Шевців пояснює, що в класифікаторі видів економічної діяльності немає визначення "алкоголь". Замість того є "напої". Тому і саме слово "алкоголь" слід прибрати з вулиць міста.

— Думаю, це не найдієвіший спосіб боротьби з дитячим алкоголізмом, — каже директор магазину "Алкоголь і тютюн" на пл. Липневій Ярослав Блашків, 35 років. — Щоб погодити нову вивіску, треба кілька тижнів і маса тяганини. Підготувати проект, виготовити документацію, подати у дозвільний офіс. Там почнуть свої вимоги диктувати: трошки синіше, трошки темніше, щоб вписувалося в архітектурний ансамбль міста. А так покупець знав, що у спеціалізованому магазині "Алкоголь" він може купити не підробку.

— У боротьбі з алкоголізмом треба міняти законодавство в державі. Бо місцева влада, коли пропонує свої ініціативи, натикається на спротив, — говорить координатор руху "Твереза Україна" у Києві Ігор Гриценко, 25 років. — У Тернополі, Черкасах підприємці судяться з міськрадою через те, що заборона торгувати алкоголем уночі є незаконною. І це справді на межі законності, тому суди тягнуться і влада може програти.

Зараз ви читаєте новину «У Львові заборонили вивіски "Алкоголь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути