середа, 17 жовтня 2018 05:35

У Криму залишилося п'ять священиків Київського патріархату

— Зараз у нас в Криму всього дев'ять приміщень, в яких звершуємо богослужіння. Із 25 священиків, які були у 2014 році, залишилося п'ять, — говорить 49-річний Климент, архієпископ Сімферопольський і Кримський Української православної церкви Київського патріархату.

До анексії на півострові діяло 46 парафій. 38 iз них припинили діяльність. Окупанти захопили три храми — у Севастополі, Сімферополі та селі Перевальне, приміщення передали в управління Московського патріархату. Деякі парафії припиняли діяльність, бо власники споруд, які використовувалися для богослужінь, виїхали з Криму.

Ще п'ять священиків виїхали цього літа, після обшуків в Українському культурному центрі.

— Частина священиків приїжджають на богослужіння з материкової частини України на один-два дні, потім їдуть назад, — каже Климент. — Постійних парафіян у Сімферополі 100–150 осіб, у Євпаторії — 30–50.

Управління Кримської єпархії подало чотири судові позови проти Росії. Два стосуються Міністерства оборони РФ, і два — щодо майна у Сімферополі.

— Суди приймають українські документи і статути, — каже Климент. — Але після надання автокефалії єдиній Українській помісній православній церкві наступ російської влади на нас в окупованому Криму може посилитися. Досі росіян стримували побоювання дзеркальних заходів щодо Московського патріархату в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У Криму залишилося п'ять священиків Київського патріархату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути