четвер, 06 грудня 2007 07:04

У Харкові встановили світлофор, що розмовляє

Новий світлофор встановили в центрі Харкова біля виходу з метро Університет. Він стоїть на розі вул. Сумської та просп. Правди, де найбільший рух транспорту.

Зовні він нічим не відрізняється від звичайного: червоне та зелене світло. Але є динамік із гучномовцем. Коли вмикається зелене, жіночий голос говорить українською: "Перехід через вулицю дозволено", потім: "Завершуйте перехід". Коли горить червоне світло — "Перехід заборонено". Чути його навіть на великій відстані.

Міська влада встановила такий світлофор як експериментальний — для пішоходів із вадами зору, на прохання громадської організації "Толеранс центр". Згодом виявили ще сім перехресть, де потрібні такі пристрої.

— Ми цією дорогою щодня ходимо до гімназії для незрячих, — розповідає Ольга Попова, 20 років. — Коли тут був звичайний світлофор, то якщо йшла сама — просила мене перевести. Та люди не завжди відгукувалися. Часто буває, що зовсім не реагують на прохання. Навіть якщо я відчувала, що йти можна і всі поруч переходять дорогу, я завжди боялася, що от-от засвітиться червоне світло і я залишуся посеред дороги. А тепер дуже зручно: голос говорить, що треба закінчувати перехід, і залишок шляху я швиденько перебігаю.

Раніше для людей із вадами зору в місті стояли світлофори, в яких на зелене світло вмикався дзвінок або метроном.

— Це було незручно, бо коли людина ходить там кожного дня, вона знає, що цей дзвіночок означає. А якщо людина опинилася вперше, то й не здогадається, чого воно дзвенить, — говорить керівник "Толеранс центру" Михайло Ізюмський.

Новий світлофор виготовили на замовлення в Чернігові на малому підприємстві "Атілос". Один обійшовся в 3 тис. грн. Тепер його ще доопрацьовують інженери, аби можна було регулювати гучність голосу в залежності від пори дня.

— Це експериментальна модель. Складність була в тому, що в Україні стандартів для таких світлофорів немає, — каже "ГПУ" заступник директора підприємства "Атілос" Віталій Трофимець. — Ми спеціально вивчали російські ГОСТи та стандарти Євросоюзу, розробили свої, а потім ще й узгодили в Міністерстві внутрішніх справ. Та перший світлофор вийшов надто тихим, довелося переробляти. Зараз начебто нас уже все влаштовує.

Підприємство може налагодити серійний випуск таких світлофорів — аби були замовники. Нині розробляють іще модель, яку можна було б вмикати дистанційно, невеликим брелоком.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові встановили світлофор, що розмовляє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути