Ексклюзиви
пʼятниця, 03 грудня 2010 06:45

У Черкасах відмовляться від комуністичних назв вулиць

30 черкаським вулицям хочуть змінити назву. Більшості повернуть довоєнну, решту хочуть перейменувати на честь партизанів, художників, письменників Черкащини. Деякі вулиці взагалі були без назви. Перейменувати запропонувала топонімічна комісія міськвиконкому. Рішення ухвалюватимуть депутати нового скликання.

— Перейменування вулиць і провулків міста є слушним та доцільним. Давно відмовившись від комуністично-більшовицьких ідеалів і цінностей, ми досі живемо в місті, де вулиці носять імена тих вождів. Соромно перед гостями, коли назви викликають посмішки. Бо місто позбавлене власного топонімічного обличчя, — каже Назар Лавріненко, місцевий історик. Він із Віталієм Масненком, Михайлом Сиволапом провів науково-пошукову роботу щодо черкаських вулиць і провулків. 22 із 30 повернуть назви, які зникли на початку ХХ ст.

Калинова, Каштанова, Липова та Західна — такі імена матимуть чотири неназвані вулиці нового мікрорайону Поляна. Також будуть назви: Монастирська, Зелена, Надпільна, Нижня Горова, Митницька, Гуржіївська, Новопречистенська, Солом'янська, Південна, Заячий пров. та інші.

— Не треба знущатися з жителів міста. Не всі знають розташування й зі старими назвами, — говорить 49-річна Наталія Орлова. Живе на вул. Добровольського, яку хочуть перейменувати на Сінну. — Хай нові вулиці називають, а старих не треба чіпати. Якщо в них є зайві гроші, то нехай їх пустять на більш нагальні проблеми й не морочать собі й нам голови. Ось перейменована Жовтнева на Благовісну. Люди й досі плутаються.

Загалом вулиць і провулків у Черкасах близько півтисячі.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах відмовляться від комуністичних назв вулиць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути