Ексклюзиви
середа, 10 серпня 2011 05:30

У центрі Львова померла кобила

Автор: фото: надане газетою ”Високий замок”
  Кобила Марта лежить на розі проспекту Свободи та вулиці Гнатюка у центрі Львова в суботу о 16.00. Вона з дев’ятої ранку возила туристів. Померла через спеку
Кобила Марта лежить на розі проспекту Свободи та вулиці Гнатюка у центрі Львова в суботу о 16.00. Вона з дев’ятої ранку возила туристів. Померла через спеку

— Мамо, а чого коник лежить, йому щось болить? — питає 4-річна Катерина Андріїшин у матері Ярини, 28 років, у суботу, 6 серпня, у центрі Львова. О 16.00 на перехресті просп. Свободи та вул. Гнатюка лежить білий кінь з упряжі прогулянкової карети. Біля нього перебирає ногами другий. Цими кіньми у вихідні возять туристів центром міста. За коло від Оперного театру до пам'ятника Міцкевичу кучері беруть по 15 грн із дорослого та по 10 грн із дітей. У черзі на розвагу треба чекати 1–2 год.

— Ми два тижні тому каталися на кониках, може, і на цих самих, то одна конячка впала на передні ноги, але підвелась одразу, — розказує Ярина. — Я ще подумала, чи не зомліла від спеки, бо тоді гаряче було, під 30 градусів. А тепер знову така оказія. Ті коні ж і непогано виглядають, чисті, вгодовані. Але сьогодні теж припарює, може, тварина і не витримала.

У суботу на термометрах було +28°С.

— Нада ж, щоб таке сталося, — каже кучер, знімаючи упряж із тварини. Йому допомагають двоє чоловіків. — Зранку ще все було добре. Мав замовлень сьогодні багато. І молодята записалися, і туристів повно. Коники були, як завжди, у нормі. Ви не заглядайте на її зуби, цій кобилці вісім років тільки. Марта називалася.

Труп коня накрили шматком поліетилену. Через 20 хв. його забирає евакуатор. Кучер на кареті від'їжджає до Оперного театру. За півгодини катає дітей з одним конем. Наступного дня в інтернеті з'явилося повідомлення від власника коня Василя Літовченка. Він пише, що в кобили Марти відірвався тромб.

— Усе могло статися, коні ніжні створіння, — каже Михайло Вартовник, 56 років, директор дитячо-юнацької кінної школи "Буревісник". — То тільки говориться так — мав кінське здоров'я. А у коней бувають інфаркти й інсульти. І спеку тяжко переносять. На змаганнях ми завжди кладемо їм на голови мокрі шматини, щоб трохи охолодити.

Напевно, мала вроджену ваду серця чи судин, бо вісім років — це працездатний вік. Коні в гарній формі від 6 до 15 років.

Ігор Антахович, 48 років, член Західноукраїнського товариства захисту тварин, каже, претензій до власника коня не має. Тварина була доглянута, вгодована:

— Коні, які катають туристів, не перегружені роботою. Зроблять коло і стоять у тіньку, чекають наступного клієнта. Узагалі ці тварини спокійно можуть працювати по 6–8 годин навіть у напруженішому ритмі. Ми перевіряли карети, які вони тягають. Навіть із п'ятьма пасажирами — це не вантаж для коня.

На Львівщині коня можна купити за 4–5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Львова померла кобила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути