Ексклюзиви
пʼятниця, 02 лютого 2018 00:40

У 31-річного чоловіка запідозрили дифтерію

Випадок захворювання, подібного до дифтерії, зафіксували у місті Рубіжне на Луганщині. 31-річний місцевий звернувся в лікарню 23 січня. У чоловіка запідозрили рідкісний різновид дифтерії. Він був вакцинований у 18 років, але не робив щеплення дорослий.

— Поставили діагноз — дифтерія ока (дифтерійний кон'юнктивіт. — ГПУ), — каже головний інфекціоніст Луганщини Ольга Мартиненко. — Це рідкісна форма. Та вона не токсична, тому ускладнень не очікуємо. Діагноз встановили за симптомами. Лабораторно дифтерію підтвердити не можемо. Бо 12 днів пацієнт удома приймав антибіотик, крапав очі ліками.

Аналізи доправили до столиці. Після досліджень у мікробіологічній лабораторії діагноз не підтвердився.

Міністерство охорони здоров'я рекомендує вакцинацію від дифтерії для дітей і повторну для дорослих — кожні 10 років.

— Дифтерія — інфекційне захворювання, передається повітряно-крапельним шляхом. Для нього характерне запалення слизових оболонок рота, ураження серцево-судинної й нервової систем. Набряк слизової блокує дихальні шляхи, що призводить до смерті.

Епідемія дифтерії повертається кожні 15–25 років. Востаннє Україна стикнулась із хворобою у 1990 роках. З ­1991-го по ­1998-й від неї померли 696 людей, а захворіли — понад 20 тис.

— Тоді рівень вакцинації впав із 95 до 80 відсотків, і цього ­вистачило, щоб сталося стільки смертей. Зараз ідеться не про 20 відсотків невакцинованих, а про всі 40, — каже дитячий лікар 57-річний Євген Комаровський. — Можливо, що захворюваність під час нового спалаху буде вдвічі або й утричі вища — а це понад 50 тисяч осіб.

Вакциновані люди можуть хворіти на дифтерію у легкій формі. Вона нагадуватиме ангіну.

Зараз ви читаєте новину «У 31-річного чоловіка запідозрили дифтерію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути