пʼятниця, 01 липня 2011 07:15

Туристів водитимуть стежками воїнів УПА

Новий туристичний маршрут стартував на Прикарпатті. Охочим пропонують мандрувати стежками героїв Української повстанської армії.

Шлях розпочинається в селі Яблунька Богородчанського району, веде на полонину Малиновище, де були військові бази та вишкільний табір УПА.

— Тут під час останнього бою в серпні 1944 року загинули дев'ятеро повстанців. Довгий час ці події були втаємничені, але залишилися очевидці. Тепер і туристи зможуть дізнатися більше про цю сторінку історії, — розповідає 32-річна Марія Рудик, голова Богородчанського районного товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса. — Тут 1944 року була підстаршинська школа УПА під командою Сокола, Чміля і Хмеля. Також проходили вишкіл сотні Довбуша, Іскри, Крука, Кривейка та боївки Чорногори.

Перше сходження на Малиновище здійснили ще в 1990-х пластуни і вояки ОУН-УПА. Тоді тут встановили металічний хрест. Торік звели і освятили каплицю.

Полонина Малиновище розташована між селами Яблунька, Пороги і Манява. Протяжність маршруту — 12 км. Потрібно добиратися хащами й густили чагарниками. Для легшої мандрівки, можна скористатися послугами місцевих водіїв вантажівок.

Облаштували маршрут члени "Меморіалу" завдяки перемозі в обласному конкурсі проектів із розвитку туризму. На це отримали з обласного бюджету 25 тис. грн.

На Прикарпатті діють понад 20 піших, водних і кінних туристичних шляхів.

Зараз ви читаєте новину «Туристів водитимуть стежками воїнів УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути