пʼятниця, 22 березня 2019 00:20

"Трудовик у школі може викладати хімію"

Вчителям міста Макіївка, що на окупованій частині Донецької області, бойовики розіслали телефонограми зі збором підписів проти виборів президента України. Від однієї школи повинні підписатися від 30 до 50 осіб.

— На виборах в Україні буду голосувати за Зеленського. Порошенко нічого путнього за ці роки не зробив. Навіть аби підтримати свого кандидата, потрібно виїхати у найближче українське місто. Змінити місце реєстрації. Заплатити за дорогу 900 гривень в обидві сторони, — каже 57-річна Валентина Михайлівна. — Колегам казати не буду нічого. Скажу, до родичів поїхала. А сама — на виборчу дільницю.

Прізвище не називає. Стоїть на контрольно-пропускному пункті "Новотроїцьке", що біля Волновахи. Їде до доньки у Маріуполь. Проходитиме в місті ідентифікацію в Пенсійному фонді, аби отримувати надалі українську пенсію. Працює вчителем біології у школі міста Іловайська.

— На пенсію за віком не пішла. Треба було чимось себе годувати, допомагати доньці, — загадує жінка. — Зарплата у вчителя в ДНР — від 5 тисяч рублів (2105 грн. — ГПУ). Якщо маєш стаж, регалії, нагороди, можеш навіть і 10 тисяч рублів — 4210 гривень отримувати. Цих грошей вистачає тільки на харчування та оплату комунальних послуг.

Аби заробити, вчителі беруть додаткові години інших предметів, класне керівництво та гуртки. За це доплачують 420 гривень щомісяця.

— У маленьких містечках у ДНР не вистачає вчителів. У школі трудовик може викладати хімію, — розповідає Валентина Михайлівна. — Через низьку зарплатню молоді вчителі намагаються виїжджати у великі міста або переїжджають до Росії. У Ростові середня заробітна платня у школі — більше 11 тисяч гривень.

Влада самопроголошеної ДНР 2019 рік зробила роком російської мови. Двадцятьом учителям російської мови та літератури обіцяють виплатити одноразову допомогу в розмірі 5 тис. грн.

— Всі вчителі української мови переходять на викладання російської у ДНР, — розповідає 54-річна Тетяна Іванівна з міста Харцизьк. Працює вчителем історії. — У нашому навчальному закладі всі вчителі-філологи читають російську. Українську викладає один учитель лише годину на тиждень. Діти української майже не знають.

У школі Тетяна Іванівна 5–11 класам читає курс "Історія Вітчизни" та "Загальну історію". П'ятикласникам ще викладає "Вступ в історію Донецького краю". На це дають 1,5 год. на тиждень.

— У шкільній програмі з історії багато тем, пов'язаних із Росією, дружбою між РФ та Донбасом. Окремо вивчаємо ДНР як самостійну державу. Моя колега, яка теж викладає історію, розповідала дітям на уроці, що Росія — не дружній народ. Її здала учениця. Викликали до директора. Звільняти не стали, бо працює тут більше 20 років.

Молоді фахівці у невеликих містах не йдуть на роботу вчителем. Не задовольняє заробітна плата.

— Після філологічного факультету найлегше було влаштуватися до школи. Були півставки вчителя російської мови та літератури. Викладаю у 5–9 класах, — розповідає жителька міста Зугрес 25-річна Наталія. Працює вчителем майже три роки. — Молодий спеціаліст без стажу отримує близько 1300 гривень на місяць. Живу із батьками, тому гроші витрачаю на одяг та дорогу до роботи. Іноді дають надбавки у розмірі 200–300 гривень за інтенсивність праці. Їх можуть забрати. Останнім часом стало багато паперової роботи. Приїжджають міністерські перевірки із Донецька. Там немає коми, крапки або написав не так, як їм треба. За це позбавляють премій. Директор школи каже: "Перевіряючим нема за що їсти". Аби від нас відстали, довелося кожному вчителю дати по 100 гривень хабара.

— Такі перевірки стають нормою для ДНР. Аби інспекторів із міністерства піддобрити, вчителі замість грошей накривають стіл. Їжу та алкоголь несуть із дому. "Галявину" накривають декілька разів на рік.

Іноді у молодих викладачів через стрес, через постійні перевірки та низьку заробітну платню здають нерви. У кого є чоловік, намагаються завести дитину та піти у трирічний декрет. Так простіше залишити собі місце й відпочити. Влада за вагітність і народження дитини одноразово дає майже 11 тисяч гривень та щомісяця по 422 гривні.

221 вакансію вчителя у загальноосвітніх школах пропонує окупаційна влада Донецької області. Такі дані наводить центр зайнятості ДНР. Найбільша нестача кадрів — у Донецьку. В школи міста потрібно 117 вчителів. Найбільше не вистачає викладачів математики, фізики, біології та географії.

Зараз ви читаєте новину «"Трудовик у школі може викладати хімію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути