четвер, 05 липня 2012 05:30

Три сотні людей ночували під Українським домом

Автор: ФОТО: Андрій ШМАТОВ
  До нардепів-”нунсівців” Івана Стойка та Миколи Кульчицького, які сидять на  розкладачках, підходить їхній колега по фракції Ярослав Кендзьор. На головах у них пов’язки ”Я голодую”. У вівторок вони оголосили безстрокове голодування. Лише п’ють мінералку. Так під столичним Українським домом протестують проти ухвалення в другому читанні законопроекту ”Про засади державної мовної політики”. Усього голодують шестеро нардепів.
До нардепів-”нунсівців” Івана Стойка та Миколи Кульчицького, які сидять на розкладачках, підходить їхній колега по фракції Ярослав Кендзьор. На головах у них пов’язки ”Я голодую”. У вівторок вони оголосили безстрокове голодування. Лише п’ють мінералку. Так під столичним Українським домом протестують проти ухвалення в другому читанні законопроекту ”Про засади державної мовної політики”. Усього голодують шестеро нардепів.

Дванадцята ночі проти середи. Біля Українського дому грає пісня "Лента за лентою набої подавай" — динаміки встановлені на мікроавтобусі, припаркованому на тротуарі. Навколо будівлі зібралися близько 500 осіб — протестують проти ухвалення в другому читанні мовного законопроекту.

На розкладачках лежать люди з білими стрічками на головах "Я голодую". Серед них — нардеп-"нунсівець" Ярослав Кендзьор. Кутається у державний прапор. Надворі прохолодно. Під входом до будівлі журналісти і мітингувальники обступають лідера партії "Удар" 40-річного Віталія Кличка.

— Я вас тільки застерігаю — не зробіть, як Тігіпко! — говорить йому киянка 54-річна Наталія, яка п'яту годину стоїть під Українським домом. — Ви повинні бути патріотом більше за всіх. Дивіться!

— Ви мене лякаєте? — всміхається Віталій. Говорить українською.

— Боже збав! Я попереджаю! — відповідає жінка.

У напівтемряві між протестувальників прудко ходить стрункий чоловік у білосніжній приталеній сорочці з довгим рукавом — 38-річний Арсеній Яценюк. На ходу говорить по мобілці. Люди впізнають його за голосом і обертаються.

— Передзвони йому, передзвони, — дає комусь команду Арсеній Петрович. Зупиняється неподалік розкладачок. — Сходити в "Макдональдз"? — потягується. — Давно я цієї гидоти не їв.

Яценюк іде в ресторан "Мафія" неподалік Українського дому. Із ним лідер "Свободи" Олег Тягнибок та нардеп-"нунсівець" Микола Мартиненко. Сідають на літньому майданчику. Перемовляються, п'ють каву.

— Одна мова — одна нація! Україна — понад усе! — долинають скандування "свободівців".

Повний місяць у небі ховається за готель "Дніпро". Люди в темряві стоять гуртками. Кажуть, о другій ночі мітингувальників "в'язатиме" "Беркут", бо зранку в Українському домі запланована прес-конференція Януковича.

— Якщо наша влада не боїться судів, то повинна боятися самосуду, — говорить чоловік, називається Семеном Палієм, 52 роки. — Під Дніпропетровськом перед війною був баштан — сторож не міг уберегти його від злодіїв. Прийшли німці, прогнали сторожа і поставили дві шибениці. Красти перестали, хоч нікого й не повісили. У нас буде так: в одному місці — перевернута машина з мажором, який збив людей, в іншому — спалена хата чиновника. Тоді щось може змінитися. Але народ іще не дійшов до точки кипіння.

— Скоро випустимо нову пісню, — додає телеведучий 43-річний Антін Мухарський, що останнім часом виступає з проектом "Лагідна українізація". — Перед нею буде вірш: "Із своїм північним братом розмовляю тільки матом. Вибачай, родной народ, заї...али! Х... їм в рот!". Треба переходити до суворої українізації — лагідна не допомагає.

Обабіч Українського дому чергують зо 200 "беркутівців". Іще 12 автобусів припарковані віддалік.

— Мы тут с семи утра, — розказує один із правоохоронців. — Когда подменят, не знаю.

О 6.00 із динаміків лунає гімн України. Усі, хто спав на сходах, схоплюються на ноги та співають.

— У межах години сюди хочуть притарабанити цього платного паяца Калашнікова з його навіженими ідіотами! — виголошує в мікрофон 43-річний Олег Тягнибок. — Тому мобілізуємося і не розслабляємося, на провокації не піддаємося. Люди зараз прокидаються — дзвоніть їм, відправляйте СМС, кличте сюди. Як попустимо їм учорашнє голосування — вони вирішать, що ніхто не зможе їм завадити.

За годину до стадіону "Динамо" під'їжджають іще вісім автобусів "Беркута". До Українського дому підходять з дві сотні правоохоронців. Шикуються в колони по обидва боки будівлі. Напроти них попід руки беруться Арсеній Яценюк, В'ячеслав Кириленко, Андрій Парубій — близько 20 осіб.

— Сюди зігнали всіх, кого могли, — міліцію, внутрішні війська, "удошників". Загалом близько п'ять тисяч людей, — говорить Яценюк. — Не знаю, чому вони так нас бояться. Ми проводимо мирну акцію протесту. Їх більше, ніж нас.

Близько 8.00 на тротуарах навколо Європейської площі збираються кількасот людей. Серед них багато пенсіонерів та молоді шкільного або студентського віку.

— Мы за Януковича, — розповідає 16-річна Анна. — Он хороший, Евро сделал!

Молодь розповідає, що за годину "стояння" кожному заплатять 60 грн.

Зараз ви читаєте новину «Три сотні людей ночували під Українським домом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути