пʼятниця, 30 грудня 2016 07:15

Третина українців живуть за межею бідності

В Україні 28% сімей живуть за межею бідності. Про це заявив віце-прем'єр Павло Розенко. Людям не вистачає коштів на якісне харчування, одяг, ­оплату комунальних послуг.

— Для підвищення їхнього добробуту ми заклали в бюджеті додаткові 28 мільярдів гривень. Підвищимо зарплати працівникам соціальної сфери, культури, фізичного виховання, — говорить Павло Розенко.

За критеріями Організації об'єднаних націй, за межу бідності слід відносити людей, які витрачають менше $5 на день — 130 грн. В Україні дві третини сімей не мають щоденно таких коштів на кожного члена родини. Близько 38% із них — сім'ї з малими дітьми, решта — родини з пенсіонерами, повідомляють в Інституті демографії та соціальних досліджень.

— Розрахунок, за яким кожна людина має витрачати 5 доларів щодня, розробляють у США. Там беруть споживчий кошик і дивляться, за скільки в різних країнах його можна купити. Такі критерії Україні не підходять. Бо можна нарахувати, що в нас узагалі 80 відсотків населення бідує, — каже 63-річна Валентина Латік із Науково-дослідного інституту праці й зайнятості населення Мінсоцполітики. — У нашій країні межа бідності визначається за середніми витратами. Їх рахує Державна служба статистики. Вона з 1999 року слідкує за певною кількістю родин. Визначає їхні видатки. Якщо інші люди витрачають не менше 65–70 відсотків із цих грошей — усе добре. Коли менше — значить, перебувають за межею бідності. Таких сімей у нас дійсно третина, як і казав віце-прем'єр.

Зараз ви читаєте новину «Третина українців живуть за межею бідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути