пʼятниця, 16 березня 2018 05:35

Треба якнайскоріше ухвалити мовний закон

Після скасування Конституційним судом України мовного "закону Ківалова — Колесніченка" нардепи взялися за розробку нового документа для регулювання мовної політики.

— Закон потрібно прийняти в першому читанні. Зараз у нас правовий вакуум, — каже співкоординатор руху "Простір свободи" 45-річний Тарас Шамайда. — Навіть місцеві ради почали видавати свої мовні ухвали. Потрібно використати історичний шанс і прийняти закон. Він охоплює медицину, освіту, торгівлю. Передбачає систему моніторингу та контролю, покарання за порушення. Співавторами цього законопроекту є 76 на­­родних депутатів від усіх фракцій, окрім регіоналів. Ми закликаємо парламент не поширювати міфи, що мова не на часі. Якби 30 років тому не підтримували цю думку — не було б війни з ­Росією.

Соціологічні опитування свідчать, що після Майдану все більше громадян України почали ідентифікувати себе з українською мовою.

— Один із найбільших міфів — що мовний закон розколює суспільство, — вважає доктор політичних наук Володимир Кулик, 54 роки. — Припускають, начебто всі, хто розмовляє російською мовою — а їх десь 40 відсотків — проти української мови. Насправді розподіл не за мовою, а через ідентифікацію з росіянами чи українцями. Новий мовний закон не обмежуватиме категорично права тих, хто хоче говорити російською. Але вони не мають права в своїй ролі як надавачі послуг, як державні службовці обмежувати право інших одержувати послуги українською.

Член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України 62-річний Юрій Макаров вважає, що новий закон про мову повинен бути радикальний.

— Для нас зразком має стати політика франкомовного Квебеку в Канаді, — каже він. — Їхній закон засуджували, але вони врятували свою мову у провінції. Кажуть, що ми збурили човен і отримали Донбас. Це — російська пропаганда. В офіційній сфері україномовна молодь почувається дискримінованою ще більше, ніж їхні батьки й діди. Цим ­можуть маніпулювати ультраправі рухи. Я в ефективність таких сил не вірю. Від громадян нереально вимагати, щоб усі перейшли на українську. Але потрібно забезпечити можливість такого переходу.

Зараз ви читаєте новину «Треба якнайскоріше ухвалити мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути