четвер, 12 березня 2020 05:35

Треба порівняти зарплату після школи й після вузу

Автор: Соломія Цура
 

Найнижчі прохідні бали встановлюють вузи в обласних центрах або у філіалах університетів. Пропонують сучасні спеціальності й освіту за державними стандартами.

— Йти у такі заклади навіть із найнижчими балами — не завжди добре, — каже 54-річний Віктор Громовий, керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти. — Є багато прикладів, коли на базі технікуму чи інституту в райцентрі відкривають філію університету, набирають на "міжнародний туризм" чи "міжнародну економіку". А викладацький склад і база не змінилися. Тож розраховувати на якісну освіту не варто.

Вибір спеціальності й навчального закладу варто починати з принципу окупності. Так роблять за кордоном. Абітурієнт дивиться, скільки зможе заробляти після закінчення школи. Відповідно — скільки втратить, провівши п'ять років в університеті, й на скільки його зарплата буде вищою після вузу.

Не зайвим буде проаналізувати популярні й незатребувані професії в найближчі 10 років. Якщо підходити так, то з'ясовується, що абітурієнту потрібна не вища освіта, а, наприклад, середня технічна.

Зараз ви читаєте новину «Треба порівняти зарплату після школи й після вузу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути