вівторок, 05 січня 2010 19:20

Тиждень без світла жили мешканці столичного будинку

"Свєт пропав за два дні до Нового року. 24 квартири сиділи без електрики тиждень. Уявляєте: весь Київ святкує, а ми із сусідами навіть телевізор увімкнути не можемо", — скаржиться 65-річна Валентина Горбенко з вул. Кудряшова, 5а. Мешканці цієї "хрущовки" в Солом"янському районі столиці  зустрічали 2010-й при свічках. Привітання президента чули ті, хто має радіоприймач на батарейках.

В останні дні грудня у Києві був сильний снігопад. Дерева, що поламалися під вагою снігу, пообривали лінії електропередач. Без світла залишилися кількасот багатоквартирних і приватних осель. Аварійні бригади "Київенерго" передусім відновлювали електропостачання до великих будинків — на 100 квартир і більше. Проводку до старих п"ятиповерхівок ремонтували наостанок.

— Щодня ми всім будинком дзвонили в "Київенерго", — продовжує Валентина Миколаївна. — Щоразу диспетчер відповідає: бригада застряла в дорозі. Насправді ніхто не їхав. Сусід Сєрьожа з десятої квартири суддею працював. Грозився диспетчерці, що подзвонить президенту. А їй усе до лампочки.

Люди телефонували на гарячу лінію столичного мера за номером 1551. Там сказали, що нічим допомогти не можуть.

Харчі порозкладали на балконах. Власниця квартири N12 перед святом поїхала за місто. Повернулася 4 січня. Продукти в холодильнику засмерділися.

Відключення електрики на Кудряшова, 5а сполошило міліцію. Одна з квартир на сигналізації. Коли вона вимкнулася, в диспетчерському пункті Державної служби охорони спрацював сигнал тривоги.

— Приїхали хлопці з автоматами, — розказує Валентина Горбенко. — Сусідки вдома немає. Вони до мене стукають. Кажуть, наблюдай, тьотю, за квартирою сусідів. А я їм: "Хіба я до вас живою сигналізацією наймалася?"

У інших будинках на вул. Кудряшова, у школі, у магазині світло було. У знеструмленій "хрущовці" на Новий рік ті, хто не пішов у гості, відкорковували шампанське при свічках. Електрика з"явилась у понеділок 4 січня близько 13.00.

Без світла святкували і мешканці приватних будинків на столичній Батиєвій Горі, що за кілька кілометрів од вул. Кудряшова. Там електролінію обірвало ввечері 28 грудня. Відновили світло 1 січня надвечір. Ремонтники дали 150 В. Холодильник, пралька, мікрохвильова піч за такої напруги не працюють.


Комунальні служби почистили від снігу основні дороги Києва, а в житлових масивах лежать кучугури. У горбистій місцевості — на Татарці, Лук"янівці, Куренівці — асфальт вкрито товстим шаром льоду, машини не можуть здолати навіть незначний підйом.

Продукти з холодильників порозкладали на балконах

— Цю дорогу ніхто за зиму не чистив. На Татарці всюди так. Тільки на головній дорозі змели сніг і посипали пісок, — розказує Володимир Петрович, 60 років, із вул. Печенізької, 6. Він стоїть біля свого "мітцубісі", машина блимає аварійками. У понеділок на дорозі його іномарка потрапила на лід, її понесло донизу. Легковик ударив заднім бампером по капоту "фіата", що їхав позаду. Люди не постраждали.

— Біля під"їздів і на тротуарах ми все почистили. А за дорогу відповідає "Київавтодор". Йому претензії і висказуйте, — говорить двірничка з будинку на Печенізькій, 8. Називається Валентиною.

Подвір"я будинку в Кріпосному пров., 4 прибрано ретельно. За чутками, половина цієї п"ятиповерхової багатоквартирної будівлі належить столичному меру Леонідові Черновецькому. Будинок — за 300 м від Верховної Ради. Навколо металева огорожа. Асфальт вичистили від льоду. А перед парканом — півметрові снігові замети та зледенілі стежки.

— Біля під"їзду Черновецького асфальт ледь не зубними щітками чистять, — сердито каже сивий мешканець сусіднього будинку, одягнутий у дешевий пуховик. Відмовляється назватися. — А сніг звідти носять попід наші під"їзди. Зробили такий каток, що рідко коли вдається пройти і не впасти. Як підсковзнуся — так і згадую нашого мера.


25 населених пунктів на Київщині та Черкащині досі без світла.

14 пасажирських потягів за добу 2–3 січня прибули на станції із запізненням.

До +3...+4°С зросте температура вдень у центрі України 6–7 січня. На сході до +2°С. На півночі — близько 0°С. На півдні стовпчик термометра показуватиме до +7°С.

60 см снігу випало в естонській столиці місті Таллінні. Це рекорд за останні 40 років. Від снігопадів та морозів потерпають Південна Корея, Китай, Німеччина, Польща, Голландія та США.

Зараз ви читаєте новину «Тиждень без світла жили мешканці столичного будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути