пʼятниця, 30 квітня 2010 08:30

"Тільки закінчив виступ, як з"явилися міліціонери"

Автор: фото з сайта vedomosti.berdyansk.biz
  Олексія Кайду випустили зі столичного відділку міліції, коли дізналися, що туди йде п’ятитисячний натовп
Олексія Кайду випустили зі столичного відділку міліції, коли дізналися, що туди йде п’ятитисячний натовп

Голову Тернопільської облради, члена об"єднання "Свобода" Олексія Кайду, 39 років, у вівторок, 27 квітня, міліціонери забрали з мітингу біля пам"ятника Шевченку в Києві. 40 хв. тримали в Шевченківському райвідділі. Кайда приїжджав до столиці протестувати проти ратифікації угоди по Чорноморському флоту.

— Те, що почалося в Україні зараз… Вибачте за слова, але такого безпредєлу я не бачив навіть за часів Кучми, — каже Олексій Кайда. — Кийками били всіх, хто попадався під руку: жінок, дітей. Пускали сльозогінний газ. Я спочатку не зрозумів — чую, пахне одеколоном. І тут у людей сльози з очей, з носа потекло. Потім мені пояснили, що це "Черьомуха-10" так пахне.

Чому вас затримали?

— Біля монумента Шевченку я закликав до консолідації національних сил. На цьому місці "Свобода" завжди свої акції проводить. Тільки закінчив виступ, як з"явилися двоє міліціонерів. "Просимо пройти, — кажуть. — Вас підозрюють". У чому? "Ви пошкодили машину". Яку? "Сірий "деу". А чому я? "Ну от, сказали так". Хто сказав? Хтось показав, може, на мене? "Нам вас описали". І ви мене серед 5-тисячного мітингу зразу взнали? Підозрювали, ніби я рукою побив лобове скло в машині біля пам"ятника Леніну. А в мене руки цілі.

По спині впізнали!

Міліціонери повели мене до Леніна. Там чекали власники пошкодженого "ланоса" — якийсь старший чоловік із сином. Довго на мене дивилися. Сумнівалися — я їхню машину побив чи не я. А потім кажуть: "Aну, оберніться спиною. О, точно він!" По спині впізнали! Міліціонери вагалися, що зі мною робити. Забрали "газелькою" до райвідділу.

Як удалося вийти з міліції?

— Наш мітинг ще не розійшовся. І колона із п"яти тисяч людей пішла в напрямку відділку. Ще тоді, як до мене підійшли ті міліціонери, я подзвонив Тягнибоку (Олег Тягнибок — лідер "Свободи". — "ГПУ"). Він закомандував людям підтримати мене. Уявляєте, що п"ять тисяч розлючених людей могли з тим відділком зробити? Коли в міліції почули про колону, мене зразу завели до начальника. Він пообіцяв, що відпустять. "Тільки подзвоніть і скажіть, щоб люди не йшли", — каже. Узяли в мене покази. Я почувався в цьому відділку ідіотом. Ну як це? Голова облради сидить у міліції та мусить пояснювати, що він не олень, і що не бив рукою машини.

Про що вас запитували?

— Чи то я організував мітинг. Яку посаду в партії займаю. Ось що їх цікавило насамперед. Про те, чи викликатимуть ще в міліцію, не казали нічого. Адвокати партії готують скарги на дії міліціонерів.

Зараз ви читаєте новину «"Тільки закінчив виступ, як з"явилися міліціонери"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути