Ексклюзиви
вівторок, 28 грудня 2010 11:49

Тігіпко хоче завжди бути при владі

  Володимир  Фесенко
Володимир Фесенко

Відповідальним за проведення пенсійної реформи в Україні глава уряду Микола Азаров призначив віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка. Як це вплине на репутацію останнього, "ГПУ" запитали політолога Володимира Фесенка, 52 роки.

— До історії з Податковим кодексом Тігіпко навіть не уявляв собі можливих негативних наслідків. Він погоджувався на участь в уряді на конкретну роль — молодого реформатора. Вважав, що це дуже позитивний образ, який гарно сприйматимуть і на Заході, і всередині країни. І це сприятиме підвищенню його рейтингу. Тігіпко насправді не мав серйозного стосунку до кодексу. Але головний шквал критики дістав він, бо виступив як пропагандист.

Які наслідки це матиме для нього на наступних парламентських виборах?

— Він зараз дуже нервує і шукає, як йому бути, що робити, щоб не постраждав рейтинг. А місцеві вибори й останні опитування свідчать, що рейтинг "Сильної України" падає. Зараз там іще немає трагічних наслідків, адже він досі має шанси подолати 3 відсотки на парламентських виборах. Однак тенденція сумна.

Чому на нього "вішають" непопулярні реформи?

— Влада побачила, що Тігіпко готовий виконувати таку роль і брати вогонь на себе. Поставила його на ще жорстокішу посаду — міністра соціальної політики, щоби було кому відповідати за її непопулярні кроки. А він водночас має класичну психологію комсомольця — "Партія сказала "надо", комсомол ответил "есть".

Навіщо людині, яка мала третій президентський рейтинг у країні, ця посада?

— Це пов'язано з психологією Тігіпка. Він людина, яка ніколи не була в опозиції. І яка хоче бути при владі. Такий у нього світогляд.

Наскільки ці реформи залежать від нього?

— Певний простір для впливу і для маневру він, звісно, має. Багато що залежить від нього. Але Тігіпко досі не має з реформами прямого зв'язку, оскільки їх розробляють в Адміністрації президента, а уряд лише нормативно оформлює. Цю пенсійну реформу, наприклад, готувало ще відомство Надраги. І зараз Тігіпко хоче підкоригувати його. Одначе принципові позиції, наприклад, збільшення пенсійного віку, — це вимога МВФ. Відступити від цього не можна. І тут питання — як це пояснювати людям. А пояснювати йому ніколи не вдається. Фактично його "палять" за те, чого він не робить. Призначили цапом-відбувайлом, і тепер він сам не знає, що з цим робити.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко хоче завжди бути при владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути