четвер, 24 квітня 2008 07:06

Тест з української склали 460 282 учні

Росіянка 22-річна Ольга Кудріна у Вінниці склала іспит з української мови та літератури на першому зовнішньому тестуванні у вівторок. Цьогоріч результати тестів уперше зараховуватимуть як вступні іспити до вузів. Ольга закінчила перший курс Московського держуніверситету та перший курс Московського радіотехнічного інституту. Хоче вступити до Вінницького національного політехнічного університету.

— Я приїхала з Росії у травні 2006 року, — каже Кудріна російською. —  Мусила тікати, бо мене після Маршу незгодних (у Москві й Санкт-Петербурзі пройшли мітинги протесту проти політики президента Путіна. — "ГПУ") засудили на три з половиною роки. Правозахисна група у Вінниці допомогла мені оформити статус біженця. Батьки вирішили, що краще я житиму в Україні, ніж сидітиму у в"язниці. Раз на рік вони приїжджають. Провідували, коли півроку тому я народила доньку Олену. Чоловік раз на місяць буває. Не хоче кидати роботу в Москві.

Поблизу вінницької школи N16 у день тестування абітурієнти зібралися за годину до призначеного часу. Ольга Кудріна каже, що українську розуміє, вміє читати і писати. Але ще не навчилася правильно вимовляти слова. Тому сьогоднішній тест для неї найважчий. Математику та фізику, які складатиме пізніше, Ольга знає краще.

Після тестування вона каже:

— Відповіла на всі питання. Тільки не змогла написати твір на 250–300 слів на тему "Майбутнє з огляду на минуле". Це для мене надто складно.

Обов"язковий тест з української мови та літератури склали 460 282 учні. Їхні відповіді перевірятимуть по три спеціалісти з інших областей. Де це відбуватиметься — не кажуть. Результати оприлюднять 30 травня. Їх можна буде оскаржити протягом п"яти днів. Для вступу до вузу абітурієнт має подати сертифікат із результатами тестування на конкурс.

— Необхідно отримати мінімальні 4 бали за 12-бальною і 100 — за 124-бальною системами. Якщо учень за конкурсом не проходить, його зарахують на платне відділення, — пояснюють у прес-службі Міністерства освіти і науки України.

Окрім обов"язкового тесту із української мови та літератури, абітурієнти складуть ще два на вибір. Наступне тестування з математики відбудеться 29 квітня, а останній тест — із зарубіжної літератури — 4 червня.

— Перед тестами вчителі налякали, що завдання в усіх будуть різними. Тому списувати одне в одного нема чого. Я їм повірив, а виявилося, що завдання були однакові, — каже випускник столичної школи N270 Євген Мантулін. — Дізнався про це вже після тестування. А двоє моїх однокласників здогадалися і звіряли відповіді.

Школяр каже, що вчителі на тестуванні не підказували, але дозволяли виходити.

— Але на перерві ті, в кого є нові наворочені телефони, заходили в Інтернет і дивилися відповіді, — каже Євген.

Учень намагався повернутися через 20 хвилин

У львівській школі N92 навпроти входу стоїть стенд із прізвищами абітурієнтів, які складають перший тест. Написано, кому в яку аудиторію треба йти. Поряд скульптура Матері Божої. Хлопець у чорному светрі та джинсах відставляє вбік кока-колу і промовляє молитву. За цим стежать два міліціонери. Вони чергували тут усю ніч. Останньою о 10.55 до школи заходить дівчина. За 5 хв. вхідні двері замикають. На вулиці стоять рідні. Чиясь мати курить на порозі школи.
— У нашій школі 25 аудиторій. Вони розраховані на 375 абітурієнтів, — розповідає директор ЗОШ N92 Михайло Ковтало, 54 роки. — Не прийшли 88 учнів із тих, що зареєструвалися. Двоє запізнилися, ми не пустили їх.
Об 11.45 хлопець вийшов зі школи і намагався повернутися через 20 хв. Увійти вдруге йому не дозволили. За 45 хв. почали здавати перші результати. О 14.15 тестування завершилося.
— Завдання не були важкими. 39 питань з української мови та 25 — з літератури. Шпаргалками не користувався, бо не мав, — каже львів"янин Володимир Крупчук, 20 років. — Коли ми відпрошувалися в туалет, інструктори заносили це в протокол.
У Феодосії в Криму двоє випускників прийшли до школи п"яними. До тестування їх не допустили.

Мирослав НОВОСАД

Зараз ви читаєте новину «Тест з української склали 460 282 учні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути