Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 06:00

Територіальні громади отримають 759 тисяч гектарів землі

Уряд ухвалив рішення передати землі за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам. Ними розпоряджається держава. Громади ж управляють територіями лише в межах населених пунктів.

Рішення ухвалили 31 січня. За рік Держкомзем має передати 759 тис. га земель 665 об'єднаним територіальним громадам. Таке право надали лише ОТГ, а не сільським і селищним радам, щоб стимулювати їх до об'єднання.

Громада повинна звернутися до головного управління Держгеокадстру. Там ділянки інвентаризують, зареєструють у кадастрі й передадуть в управління на місця.

— Рішення Кабміну нарешті виведе землю з тіні, — каже земельний експерт Роман Граб, 29 років. — Раніше в сільську раду приходив інвестор із пропозицією відкрити в селі елеватор або завод. Просив землю. На території населеного пункту ділянки потрібної площі не знаходили. Сільський голова відправляв бізнесмена в Держгеокадастр. Тамтешні чиновники не зацікавлені у розвитку громади, вони виставляли інвестору різні умови. Після підрахунку витрат він відмовлявся від проекту. Місцева громада залишалася ні з чим.

Що зміниться?

— Тепер громада сама вирішуватиме, чи давати інвестору 2 гектари землі під фермерське господарство. На який термін і за які гроші. Якщо ділянку хтось орендує, розірвати договір протягом двох років громада не зможе. Підприємець у цей час платить за оренду в місцевий бюджет. А коли договір добіжить кінця, ОТГ вирішуватиме, здавати паї під 3 відсотки чи під 10.

Ділянку буде видно на публічній кадастровій карті. Її не можна обробляти незаконно, здати в тіньову оренду чи використовувати, не сплачуючи податків. З'являться нові землевласники, які платитимуть громаді оренду та податок. Буде менше випадків незаконного видобутку корисних копалин.

Чи встигнуть передати всі землі за рік?

— Ні. Потрібно удвічі більше часу. Або Держгеокадастру доведеться набирати додаткових працівників. Якби це рішення було не розпорядженням Кабміну, а законом Верховної Ради, то всі землі поза межами сіл автоматично перейшли б територіальним громадам. Люди мусили б самі ділити їх. А так почнеться великий масив землевпорядних робіт. Держгеокадастр буде змушений на території громади сформувати ці ділянки, записати їх цільове призначення, зареєструвати. І вже в готовому вигляді з кадастровим номером передати громаді. Або ж формуватимуть великі масиви земельних ділянок, щоб за одну процедуру віддати якомога більшу ­площу.

Чи є недоліки в цьому рішенні?

— Роботи проводитимуть за державний кошт. Це тривалий процес і затратний. От передадуть ділянку в 100 гектарів. Громада захоче її розділити, щоб надати землю працівникам соціальної сфери чи бійцям АТО. А це — додаткові землевпорядні роботи.

Як ділитимуть землі між двома сусідніми ОТГ?

— За територіальною межею.

Держгеокадастр дешево здавав землю в оренду

— Кабмін провів земельну децентралізацію не до кінця, бо не ­надав право сільським радам розпоряджатися ділянками, — каже президент Асоціації фермерів і приватних землевласників 56-річний Іван ­Томич. — Влада боїться розпрощатися з корупційною системою. До того ж 759 тисяч гектарів — мало. Це десята частина ділянок, якими вона володіє. Та навіть цю площу не встигнуть передати за рік. Упораються лише до 2020-го.

— Держгеокадастр здавав землю в оренду за найменшими ставками. Ціни нижчі за ринкові. Це породжувало корупцію, а територіальні громади недоотримували надходження у свої бюджети. Вони впливали на 12 відсотків власних територій і були позбавлені можливостей планувати їхній розвиток, — додає 58-річний Валентин Малиновський з Асоціації міст України. — Тепер рада громад сама визначатиме ставку земельного податку. Він повністю залишатиметься в бюджеті ОТГ.

Зараз ви читаєте новину «Територіальні громади отримають 759 тисяч гектарів землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути