четвер, 18 березня 2021 00:16

"Там просто знищують таких, як ми"

Автор: ФОТО НАДАВ ОЛЕГ ЖДАНОВ
  Росіянин Олег Жданов у 2014–2016 роках воював на Донбасі у складі батальйону ”Карпатська Січ”. Потім три роки намагався отримати громадянство України. Коли не вдалося, виїхав просити політичного притулку в Австрію
Росіянин Олег Жданов у 2014–2016 роках воював на Донбасі у складі батальйону ”Карпатська Січ”. Потім три роки намагався отримати громадянство України. Коли не вдалося, виїхав просити політичного притулку в Австрію

Майже 3 тис. росіян, які з 2014 року ­воювали на Донбасі за Україну, опинилися поза законом. Перебувати на ­території нашої держави не можуть без посвідок на проживання чи українського громадянства. Щоб таке отримати, повинні по­збутися російського. Це можливо лише на батьківщині.

— Тільки хтось із нас зайде в російське посольство чи консульство — там і залишиться, — каже росіянин 48-річний Олег Жданов. Кілька років воював за Україну на Донбасі у складі батальйону "Карпатська Січ". — У Росії просто вбивають таких, як ми.

З початку російсько-української війни добровольці з РФ перебували на території України в різних статусах. Дехто мав посвідку на проживання, частина жила незаконно. Міграційні служби не повертали їх у Росію.

13 серпня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав Указ №594/2019. Усім добровольцям надали посвідку на проживання на два роки. За цей час мали позбутися російського громадянства.

— Паспорт громадянина Росії не можна просто спалити, — говорить Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень. — Вихід із громадянства складний. Росія відмовить, якщо людина не сплатила кредиту, аліментів, комунальні борги чи штраф за паркування. Все це має сплачувати за місцем реєстрації.

Перебувати на території України можна, отримавши статус біженця. Проти людини в Росії має бути заведена кримінальна справа.

— Багато хто так і зробив, — про­довжує Жданов. — Але російські силовики зрозуміли, що, порушуючи кримінальні справи, роблять нам послугу. Перестали. Просто вимагають екстрадиції особи без причин. А порушать справу й посадять одразу, як людина перетне кордон. Це в Росії роблять миттєво.

Олег впродовж трьох років намагався отримати можливість проживати в Україні. Виїхав у Австрію. Хоче отримати політичний притулок там.

— Відписки чиновників в усіх країнах однакові, — говорить Жданов. — Мовляв, повертайтеся в Росію, вона — демократична країна.

Деякі добровольці таки ризикнули повернутися у РФ.

— Знайомого Огнеслава Шевченка схопили спецслужби, — додає Олег Жданов. — Перетворили на кровавий фарш за те, що підтримував Революцію гідності в соцмережі.

Зараз ви читаєте новину «"Там просто знищують таких, як ми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути