субота, 15 вересня 2007 07:03

Таксист Ярослав Червінський збив двох школярок

Автор: фото з архіву родини Лавренків
  Зліва направо: Марина Асаул, Неля й Аліна Лавренки, Оксана Асаул. Дівчата були подружками, завжди гралися разом. Минулого року родини Асаулів і Лавренків відпочивали разом у смт Кирилівка Запорізької області на узбережжі Азовського моря. Тепер у родинах з
Зліва направо: Марина Асаул, Неля й Аліна Лавренки, Оксана Асаул. Дівчата були подружками, завжди гралися разом. Минулого року родини Асаулів і Лавренків відпочивали разом у смт Кирилівка Запорізької області на узбережжі Азовського моря. Тепер у родинах з

Минулого вівторка в райцентрі Решетилівка на Полтавщині ховали 12-річну Оксану Асаул та 11-річну Нелю Лавренко. Напередодні їх збив машиною таксист Ярослав Червінський, 43 роки.

Обидва боки вулиці Петровського встелені вінками зі штучних квітів.

— Летів кілометрів 120 на годину, дітей давив, як курчат, — згадує 52-річний Володимир Новохатка, який живе у дворі навпроти місця аварії. — Знаєте, як ото кури на дорозі: усі втекли, а одно не встигло.

Асаули і Лавренки — сусіди, живуть у приватних будинках. Дружать родинами. Жінки ще й колеги — обидві працюють на маслозаводі. У них було по двоє доньок. В Асаулів — Оксана й на три роки молодша Марина, у Лавренків — Неля й 13-річна Аліна. Змалечку дівчата гралися разом.

На спільні поминки зібралися в Лавренків. У кутку біля портретів дітей горять свічки. Матері дівчат не плачуть. Кажуть, усі сльози виплакали.

— Моя Оксаночка прийшла зі школи, — схлипує Валентина Асаул, 31 рік. — Я попросила її забрати Маринку з групи продовженого дня. Вона сіла на велосипед і поїхала.

— А моя Нелічка в цей час поверталася з однокласницею Дашею зі школи, йшли назустріч Оксані, — каже Любов Лавренко, 34 роки.

Ярослав Червінський спочатку збив Оксану, яка їхала на велосипеді. Потім перелетів на узбіччя дороги. Там ударив Нелю. Її однокласницю Дарину не зачепив. Тіло тягнув два квартали. На ґвалт із дворів вибігли люди й підняли галас. За 200 м Червінський зупинився.

За п"ять хвилин цією дорогою поверталася зі школи Аліна — старша сестра Нелі.

— Вона бачила, як Нелічка померла, — втирає сльози Любов Лавренко. — Пульс перевіряла. Нашій дитині позвонок перебили й голову розбили. Поки працювали міліціонери, вона три години стікала кров"ю. Люди накрили її покривалом. Ми Нелю змалечку оберігали від усього, бо в неї головка слабка. Було, як удариться — одключається. Ми укріпляли кістки, лікували.

Дитячу кров змивали пожежними машинами

Оксана Асаул померла дорогою до лікарні. У неї теж були травма хребта і сильний забій голови.

До розмови долучається батько Оксани Олександр Асаул, 30 років. Він працює машиністом установки геолого-розвідувальної експедиції у Решетилівці.

— Мене з роботи знайомий підвозив, — згадує чоловік. — Я вискочив із машини й почув, що Оксанку забрала "швидка". Набирав жінку, але ніхто не відповідав. Потім виявилося, що вони з донькою помінялися картками.

Люди за столами кажуть, що раніше такої страшної аварії не бачили.

— Такого в нас не було, — зітхає старенька жінка у чорній хустинці. — Дитячу кров змивали пожежними машинами.

Ховали дівчат у блакитних сукнях і вінках. Обличчя загримували, труни несли відкритими. Везли на одній машині, відспівували в одній церкві, поховали поряд.

Присутні на поминках згадують, що дівчата постійно брали участь у шкільних концертах: Оксана співала в хорі, Неля танцювала.

Водія таксі Ярослава Червінського затримали. Проти нього порушили кримінальну справу. Експертиза встановила, що він їхав тверезий.

— Рідний брат таксиста Василь Червінський дав нашим сім"ям по 5 тисяч гривень, — каже Олександр Асаул. — Казав, що це не відступні, а допомога. Запевняв, що на суд це не вплине. До церкви приїхала дружина таксиста Світлана з його батьками. Співчували.

Зараз ви читаєте новину «Таксист Ярослав Червінський збив двох школярок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути