Ексклюзиви
пʼятниця, 10 серпня 2007 07:02

Такої посухи не було 50 років

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  67-річна Марія Кирган викопує з корча по кілька дрібних картоплин. Жінка переживає, що через поганий врожай буде важко пережити зиму
67-річна Марія Кирган викопує з корча по кілька дрібних картоплин. Жінка переживає, що через поганий врожай буде важко пережити зиму

Урожаю в 67-річної Марії Кирган із села Клембівка Ямпільського району Вінницької області цьогоріч немає — город випалило сонце. Жінка викопує з корчика картоплі лише дрібну.

— Картофлі — це наша їда. Як ми цю зиму пережиєм, не знаю. Це весь город такий, — бідкається жінка. — Ціле літо ані краплі не було. Два рази хмарка набігла, покапала так, що тільки лопухи змочила, а землю під ними сухою лишила. І все.

Марія Іванівна каже, що доведеться картоплю у прикарпатців купувати. Страшно, що може бути зараженою після аварії потяга з фосфором, "але хай би яка була".

— Тільки ж вони й ціну загнуть нам — не менше 40 гривень відро буде.

Щоб пішов дощ, селяни думали криниці виливати, але побоялися — раптом посуха триватиме, а вода не прибуде.

Виливати криниці — давній обряд у Клембівці. Люди збираються гуртом і відрами витягають усю воду. Її не п"ють, а виливають за кілька метрів від криниці. Потім на вулиці накривають столи і пригощають малих дітей, аби ті дощу просили.

65-річна Лідія Ковтун із Томашполя розповідає, що через посуху на її вулиці люди надумали відьму топити.

— А де їх, тих відьом, возьмеш — перевелися, — говорить жінка. — Чули, що Шпирчиха з сусідньої вулиці відьмує. Думали хоч не топити, а так, покупати її. Прийшли — а вона розсердилась, стала до нас раком і спідницю підняла, зад усім показує. Кричить: "У мене хвоста немає, то я не відьма!".

У Вінницькому обласному гідрометеоцентрі кажуть, що цьогорічна посуха чи не найбільша за останні 50 років. Температура була найвищою за всю історію метеоспостережень. У третій декаді травня, наприклад, зафіксували +24°С — на 8,5 градусів вище норми.

— Подібна посуха була в 1954 році по всій Європі, — говорить начальник гідрометеоцентру Марія Кощавка, 54 роки. — У травні цього року випало лише 25 міліметрів опадів — це 40 відсотків норми. Причини такої посухи пояснити важко.

У вівторок-середу на Вінниччині таки йшли дощі. На метеорологічній станції в Крижополі зафіксували 28 мм опадів. У селі Клембівка в середу також була гроза.

Україна втратила мільярд гривень

— Посуха почалася в Україні з середини травня. Після неї були сильні дощі, град, зливи. Така погода завдала серйозних збитків урожаю, — кажуть в Укргідрометеоцентрі.
У Міністерстві аграрної політики уточнюють, що найбільше від посухи постраждали десять областей: Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька, Кіровоградська, Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Черкаська та АР Крим.
За попередніми даними, загинуло 1,1 млн га зернових. Збитки оцінюються в 1 млрд грн.

Однак в обласному управлінні сільського господарства кажуть, що дощі вже не вплинуть на врожай. А зерновим, які майже дозбирали, вони лише нашкодять.

Зараз ви читаєте новину «Такої посухи не було 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути