четвер, 12 жовтня 2006 19:05

Свято Покрови пропонують визнати Днем війська

14 жовтня православна церква відзначає свято Покрови Божої Матері. За легендою, в Х столітті, коли столицю Візантії Константинополь штурмували турки, жителі міста зібралися на молитву у Влахернський храм і стали свідками чуда. Богородиця розгорнула над головами людей у церкві білу хустку, молячись за спасіння міста. Завойовники відступили, а християни в пам"ять про диво запровадили свято Покрови.

"Покрова накриває траву листям, землю — снігом, а дівчат — шлюбним вінком", — йдеться у народному прислів"ї. Після Покрови й до початку Пилипівського посту 28 листопада українці традиційно грали весілля. Селяни до свята намагалися утеплити хати — обкладали стіни хмизом, замазували всі щілини. Після Покрови припиняли будь-які роботи на полі. Цього дня підмічали погоду: якщо вітер віяв з півночі, зима очікувалася холодна, сніжна, а як з півдня — тепла.

— Свято Покрови — це також свято українського війська, — розповідає "ГПУ" 20-річний Тарас Дем"яненко, студент Національного педагогічного університету імені Драгоманова. — Запорізькі козаки шанували це свято як одне з найважливіших, проводили в цей день загальновійськові ради. Церква на Січі була присвячена Покрові.

Тарас Дем"яненко разом із друзями минулої середи зібрали в Києві 2 тисячі підписів під листом до президента. Студенти пропонують Вікторові Ющенку визнати свято Покрови Днем українського війська.

— Козацькі традиції прив"язують військове свято до Покрови, та й Українська повстанська армія цього дня відзначає річницю свого заснування, — переконує Дем"яненко.

Зараз ви читаєте новину «Свято Покрови пропонують визнати Днем війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути