вівторок, 06 лютого 2018 07:55

Священики Московського патріархату захоплюють Десятинну церкву

Автор: Андрій Жигайло
  На акцію протесту біля самобуду Української православної церкви Московського патріархату поблизу Десятинної церкви прийшли майже 600 людей. Одні вимагали знести церкву й заборонити діяльність Московського патріархату в Україні. Інші — вийшли на її захист
На акцію протесту біля самобуду Української православної церкви Московського патріархату поблизу Десятинної церкви прийшли майже 600 людей. Одні вимагали знести церкву й заборонити діяльність Московського патріархату в Україні. Інші — вийшли на її захист

3 лютого біля незаконно зведеної каплиці Української православної церкви Московського патріархату в центрі Києва відбулося кілька мітингів. Майже 300 активістів вимагали випустити з-під варти архітекторів Олексія Шемотюка й Олександра Горбаня. Їх звинувачують у спробі спалити каплицю. Друга вимога — демонтувати споруду, бо на неї немає дозвільних документів. Прихожани у відповідь влаштували молебень на ­захист каплиці.

Першими до Національного музею історії на вул. Володимирській, 2, під'їжджають поліцейські та нацгвардійці. Близько 400 бійців оточують виходи до музею. Але прохід не закри­вають.

За ними з'являються прихильники церкви Московського патріархату. Біля каплиці править архімандрит Гедеон. Його півколом обступають віряни. Кількадесят священиків і монахинь ходять навколо церкви й співають псалми. Агресивно реагують, коли до них підходять учасники мітингу чи журналісти.

— Нічого святого немає для вас. Вас на православних науськують католики. Хочуть нас зробити рабами, — каже Марія Трофімова, 44 роки, з Броварів під Києвом. Називає себе парафіянкою цієї церкви.

Каплиця стоїть на Старокиївській горі — між історичним музеєм і руїнами Десятинної церкви.

2007-го кілька священиків попросили дозволу провести молебні на території музею. Встановили тимчасовий намет-скинію. За рік на тому місці звели дерев'яну каплицю. Назвали чоловічим монастирем Пресвятої Богородиці Десятинної церкви. 2012-го каплицю підпалили. Її перебудували на кам'яну. Роботи проводили вночі.

О 12:00 збираються учасники акції, які вимагають знести каплицю. Утворюється кілька груп — найбільш рішучі тримаються ближче до руїн Десятинної церкви. Скандують "Геть московських попів!"

— Це — агенти російської ФСБ. Вони всюди — Лавра їхня, Володимира Великого собі приписали. 10 років хочуть захопити фундаменти Десятинної церкви — головного храму Київської Русі. Фактично застовпили собі те, що належить Україні, — каже 30-річний Євген Карась із організації "С14".

Одного активіста прихильники Московського патріархату виштовхують від каплиці. Другого затримує поліція. Силовикам здалося, що він приніс фаєр. Виявилося, в кишені мав тубус із документами.

Десятинна церква — перший кам'яний храм на території Русі. Зведений у 988–996 роках князем Володимиром Великим. Назва пов'язана з тим, що на спорудження церкви виділили десяту частину доходів князя.

1169-го храм розграбували війська московського князя Андрія Боголюбського. Наприкінці 1240 року орди хана Батия, узявши Київ, знищили Десятинну церкву. Було дві невдалі спроби відновити її, зображення храму не збереглося.

Біля Національного музею активісти розтягують два банери з фотографіями затриманих Шемотюка і Горбаня. Вони у ніч на 25 січня спробували підпалити каплицю. Суд відправив у СІЗО на два місяці, з можливістю внести 2,2 млн грн застави. У понеділок, 5 лютого, Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня випустили на поруки народних депутатів.

Публіцист 62-річний Юрій Макаров тримає фотографію затриманих архітекторів:

— Я збираю документи й свідчення того, що в церквах Московського патріархату поширюється пропаганда. Вони проповідують "русский мир", Путіна, боротьбу проти "бандер і всесвітньої жидівської змови". Усе зафіксовано. Сумно, що українська влада не реагує на це. Радує, що тут багато притомних людей, у яких увірвався терпець. І вони хочуть щонайменше засвідчити своє ставлення до цієї ідеології і до цієї комерції.

Трохи осторонь стоять вокаліст гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк і лідер групи "Танок на майдані Конго" Олег ­Михайлюта.

— Прийшли подивитися на розкопки Десятинної церкви. А тут люди зібралися. Моляться разом зі священиками на "Мерседесах", — каже Андрій Хливнюк, 38 років.

О 14:30 противники забудови майже під саму каплицю підтягують колонку, з якої гримить танцювальна музика. Священики починають на весь голос читати молитву проти бісів.

Увечері прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган заявляє, що каплиця на території музею стоїть незаконно. Клопотатимуть про її знесення.

— Прокуратура проситиме про пом'якшення запобіжного заходу двом киянам, яких підозрюють у підпалі монастиря УПЦ Московського патріархату, — каже Сарган.

Архімандрит Гедеон попросив захисту в президента США Дональда Трампа:

— Читаєш, дивишся і розумієш, що і заступитися за християнина нікому. Крім далекого і всемогутнього Трампа. Закордон нам знову допоможе. А хто ще? Таке ж прохання ми надіслали до американських православних одновірців — держсекретареві США Рексу Тіллерсону і послу США в Україні Марі Йованович.

26 січня на сайті Київради з'явилася петиція з вимогою знести каплицю УПЦ Московського патріархату. За тиждень вона набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів. У Київській міській держ­адміністрації заявили, що готові прибрати незаконні споруди. Однак не знають, як це зробити, бо парафіяни постійно влаштовують акції протесту.

Зараз ви читаєте новину «Священики Московського патріархату захоплюють Десятинну церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути