пʼятниця, 08 червня 2018 06:31

Сущенка можуть обміняти на Вишинського

Автор: WWW.RIA.RU
  У Москві суд над українським журналістом Романом Сущенком проходив у закритому режимі
У Москві суд над українським журналістом Романом Сущенком проходив у закритому режимі

5 червня український журналіст 49-річний Роман Сущенко оскаржив вирок міського суду Москви. Напередодні той визнав його винним у шпигунстві, дав 12 років в'язниці.

Роман Сущенко з 2002-го працював журналістом українського національного інформаційного агентства "Укрінформ". Із 2010 року — власним кореспондентом у Парижі, Франція. Писав матеріали про вплив російської пропаганди на Європу та зв'язок тамтешніх політиків із Кремлем.

30 вересня 2016-го їхав у гості до троюрідного брата в Москву. В аеропорту його затримали оперативники Федеральної служби безпеки Росії. Назвали офіцером Головного управління розвідки Міноборони України, звинуватили у збиранні інформації про російську армію.

Роман Сущенко провів у одиночній камері московського слідчого ізолятора "Лефортово" 616 днів. За цей час намалював 15 картин. Використовував кулькові ручки, олівці, чай і цибулеве лушпиння.

Дружина, донька й син Сущенка живуть у Парижі. За півтора року їм двічі дозволили побачитися з батьком. Вони продавали його картини на благодійних аукціонах.

Роман Сущенко не співпра­цює з розвідувальним управлінням, кажуть у ­Міноборони України.

— Європі й США потрібно довести, що Роман — не шпигун, а український журналіст, який постраждав за переконання, — каже голова громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгирьов, 46 років. — Фінал залежить від інформаційної підтримки. Після Надії Савченко українці не довіряють політв'язням.

Проблема України в тому, що немає стратегії звільнення бранців Кремля. На слуху лише кілька імен — Володимир Балух, Олександр Кольченко, Олег Сенцов. Маємо відповідати ударом на удар. Наші спецслужби повинні скласти список усіх проросійських журналістів, військовополонених і затриманих диверсантів і пропонувати їх на обмін.

У Путіна викликав здивування й розгубленість арешт Вишинського (5 травня СБУ обшукала київський офіс "РИА Новости Украина", а керівника агентства Кирила Вишинського звинуватила у держзраді. — ГПУ). Його можна обміняти на Сущенка. Питання в тому, наскільки він цінний для Росії. Не вийде з ним — пропонуватимемо інші кандидатури. У нас вистачає проросійських журналістів і диверсантів.

Зараз ви читаєте новину «Сущенка можуть обміняти на Вишинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути