Ексклюзиви
четвер, 27 серпня 2009 07:47

Сумські водолази знайшли кістку мамонта

Автор: фото з сайту www.kp.ua
  Знайдено рятувальниками тижні тому тазову кістку мамонта у річці Псел
Знайдено рятувальниками тижні тому тазову кістку мамонта у річці Псел

На водолазно-рятувальній станції Сум два тижні зберігається тазова кістка мамонта. Про це "ГПУ" розповів керівник рятувальної групи Валерій Марков, 47 років.

Історичну знахідку місцеві водолази підняли з 4-метрової глибини річки Псел в урочищі Зелений Гай, що в передмісті обласного центру.

— До нас зателефонували туристи, аби ми знайшли в річці їхні речі. Вони пливли на байдарках, перевернулися. Ми виловили їхні сумки й весла, віддали. А після цього вирішили трішки попірнати, — згадує Марков.

На кістку натрапив 22-річний Сергій Ткачов. Він два роки працює водолазом. Таку знахідку натрапив уперше. Залишки мамонта стирчали з піщаного дна серед повалених дерев.

— Розміри кістки величезні: сам суглоб має сантиметрів 25 завширшки. Це або лопатка, або обламаний тазобедрений суглоб із кісткою. Ми поклали її на ваги, показало 23 кілограми. Знайшли ще маленький ріг, більш як два сантиметри завтовшки. Припускаємо, що це бивень мамонтеняти. Торік місцеві хлопці знайшли в цьому місці тазову кістку мамонта. Зробили експертизу в Києві. Науковці довели, що їй півтора мільйона років. Думаю, це одного поля ягода.

На другий день водолази повідомили про знахідку в Сумський краєзнавчий музей. Але там рештками не зацікавилися. Представники музею сказали, що потрібно робити експертизу, а грошей на неї немає. Водолази хочуть показати кістку палеонтологам.

— Може, дійсно, вона має якусь історичну цінність. Думаю, фрагменти — єрунда. От якби знайти і зібрати всього мамонта повністю. Щоб це зробити, треба провести роботи з розмиву ґрунту на дні. Усе необхідне обладнання ми маємо. Але коштує це недешево.

Зі слів керівника станції, за період його роботи у водолазно-рятувальній службі працівники знаходили на дні артилерійські снаряди, мінометні міни, гранати, зброю Першої та Другої світових воєн.

— Тут річка неширока, прозора, видимість п"ять метрів. Можна людей запрошувати на підводний туризм. Я займаюся підводним мисливством. Інколи приношу додому щучок, — додає Валерій Марков.

Зараз ви читаєте новину «Сумські водолази знайшли кістку мамонта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути