вівторок, 23 серпня 2011 07:30

Студентів вигнали з маяка

П'ятеро дівчат і 15 хлопців із громадської організації "Студентське братство" у неділю приїхали на мис Сарич. Це найпівденніша точка України в Чорному морі. О пів на восьму вечора восьмеро активістів перелізли через паркан на територію маяка і піднялися на вежу. Військовослужбовці Чорноморського флоту Росії забили на сполох.

— Маяк за рішенням суду належить Україні, — розповідає активіст "Студентського братства" Святослав Сірий, 16 років. — Його немає в переліку об'єктів, які передавали в оренду в додатках до угоди між Україною та Російською Федерацією про параметри поділу Чорноморського флоту. Тому морським піхотинцям, начальникові маяка ми казали, що маємо право перебувати на своїй території. Узяли на маяк прапор України, обклеїли його наліпками з національною символікою. Охоронець споруди грубо лаявся. Морпехів було зо два десятки. Вони нас не чіпали. Потім прийшли офіцери і почали стягувати нас по двоє за руки. Не били. Закрили у маяковій рубці й там тримали дві години, доки не приїхав начальник балаклавського райвідділу міліції Денис Лактіонов. Досі українську сторону шість років не пускали на територію маяка. Але цього разу пустили — до нас. Міліціонери протоколу не складали, номерів телефонів не переписували. Вивели нас за територію маяка — і на тому все скінчилося. Дали нам машину охорони, щоб нас не чіпали морпехи.

Студенти нап'яли під маяком намети і заночували.

— Уночі туди навідалися морські піхотинці, але лише спостерігали за нами, — додає Сірий.

Зранку в понеділок студенти поновили пікет. Харчів мають на тиждень. Акцію закінчать у День Незалежності.

У п'ятницю міністр оборони Михайло Єжель зажадав від Росії повернути маяки в Криму, якими на правах оренди користується Чорноморський флот. Господарський суд Севастополя на початку місяця підтвердив рішення судів 2006–2008 років, за якими Росія має передати Україні п'ять навігаційних споруд. Росіяни звільнили один маяк — у Ялті, який "Студентське братство" спробувало захопити у грудні 2005-го.

Зараз ви читаєте новину «Студентів вигнали з маяка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути