четвер, 19 травня 2011 05:45

Студенти ночували під райвідділом

Автор: фото: Ганна Щепа
  Студенти запалюють свічки біля Шевченківського райвідділу в Києві. Прийшли згадати 20-річного Ігоря Індило, який загинув у відділку рік тому. Переконані, що його вбили міліціонери
Студенти запалюють свічки біля Шевченківського райвідділу в Києві. Прийшли згадати 20-річного Ігоря Індило, який загинув у відділку рік тому. Переконані, що його вбили міліціонери

— На шляху руху конвою не має бути перешкод, — із десяток правоохоронців Шевченківського райвідділу столиці розштовхують студентів, які стоять перед міліцейським двором близько 20.00 у вівторок. До сотні людей зібралися тут ушанувати пам'ять 20-річного Ігоря Індила.

Студент педагогічного коледжу ім. Макаренка — Ігор Індило помер у цьому райвідділі торік у ніч проти 18 травня. Увечері він із товаришем святкував 20-річчя. Близько восьмої вечора його запросив у відділок дільничний Сергій Приходько, який жив у тому ж гуртожитку. На ранок батьків Ігоря повідомили, що тіло сина в морзі. За першою версією міліції, студент знепритомнів на допиті, вдарився головою, розбив череп і помер. За другою — розбив череп, коли впав із лави вві сні. Близькі переконані, що хлопця вбили міліціонери.

Правоохоронці в цивільному оточують учасників акції, вимагають, щоб ті перейшли на протилежний бік дороги. Назватися відмовляються.

— Ми не будемо вам заважати, — наполягає 24-річна Катерина Чепура з організації "Відсіч". — Конституція гарантує право збиратися, в законі про міліцію не прописано, що ми не можемо тут стояти.

— До жовтої полоси — територія режимного об'єкта, тут водять озброєних злочинців, — слова міліціонера перебиває дзвінок його мобільного у нагрудній кишені — "Кайфуем, сегодня мы с тобой кайфуем". Він говорить із начальством. Повторює, що на вході до райвідділу акції не буде.

— У вас є рішення суду? — встряє 30-річна Надія Прудяк. — Не маєте підстав забороняти.

— У законі написано, що це режимне підприємство, — нервує міліціонер. Поруч метушаться його колеги з увімкненими раціями.

— І що, там сказано, що громадяни України не можуть біля нього збиратися? — сперечаються активісти. — Починаймо акцію, — розкладають туристичні килимки, спальні мішки, теплі ковдри та светри.

Міліція не дозволяє торкатися огорожі відділку.

— Мы красим забор, — пояснюють. Речі активістів затискають у вузький проміжок між жовтими бордюрами клумби і джипами біля двору.

Чоловіки у вишиванках установлюють коло клумби портрет Ігоря Індила з чорною стрічкою. Поруч — фото дільничного Сергія Приходька. Організатори роздають лампадки та гвоздики. Розгортають плакати, по черзі виступають. Учасники акції кладуть квіти, ставлять свічки біля портрета загиблого. Піднімають національний прапор.

— Торік Ігорю не вдалося переночувати у Шевченківському райвідділку. Сподіваємося, нам удасться, — говорить у гучномовець 28-річна Юлія Смірнова. — Ми вимагатимемо покарання вбивці. Він досі працює в цьому райвідділі.

Підтримати студентів приїхав правозахисник 48-річний Володимир Чемерис, співорганізатор студентської революції на граніті 1990-го.

— Від початку року зареєстровано 20 смертей у міліції, тисячі катувань, — каже у гучномовець. — Справа Індила показує систему. Реформувати її можна лише знизу — вийти на вулицю.

Вул. Герцена повз райвідділок у костюмах смерті та міліціонерів із дерев'яною кліткою на плечах проходять студенти. У клітці гойдається табличка "Система працює", з другого боку "Хто наступний?".

— Ця справа опиниться в Європейському суді з прав людини, як і 11 тисяч інших проти України, — розказує адвокат і правозахисник 30-річний Олег Веремеєнко. — Наша країна в четвірці лідерів за кількістю заяв. Ця потьомкінська дєрєвня з тотальним відеоспостереженням у райвідділках не міняє міліцейських методів — запис стирають за тиждень, затриманих місять у внутрішньому дворі.

У квітні цього року справу про загибель Ігоря Індила суд передав на дорозслідування. Мають провести оперативно-розшукові заходи для з'ясування інформації щодо свідків.

— В Україні не фінансується програма захисту свідка, — говорить Веремеєнко. — Люди бояться казати правду.

25 активістів просиділи під райвідділом до 8.00.

— Уночі померзли, — ділиться Надія Прудяк. — Міліціонери до ранку стояли на воротах. Але поводилися чемно.

Зараз ви читаєте новину «Студенти ночували під райвідділом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути