пʼятниця, 12 квітня 2013 06:15

Столичні водії судитимуться з "Київавтодором"

Автор: фото з сайта www.facebook.com
  Лаврентій Царук: ”Мені доводиться багато їздити по столиці. Дороги всіяні ямами, їх ремонтують тільки перед кортежами чиновників”
Лаврентій Царук: ”Мені доводиться багато їздити по столиці. Дороги всіяні ямами, їх ремонтують тільки перед кортежами чиновників”

У Києві необхідно відремонтувати близько 20 тис. кв. м доріг. Це майже кожна восьма вулиця міста. На роботи виділили близько 16 млн грн.

Столичні водії готують колективний судовий позов на "Київавтодор". Вимагатимуть компенсації за пошкоджені на дорогах машини. Подати до суду збираються наприкінці квітня, каже координатор-юрист Лаврентій Царук, 32 роки.

— Ми платимо за все. Спочатку за асфальт, який вони розкрадають, а потім за ремонт наших автівок. У всьому цивілізованому світі збитки, моральну шкоду за незручності компенсують ті, хто їх спричинив. А в нас — ніхто. Мені доводиться багато їздити по столиці. Дороги всіяні ямами, їх ремонтують тільки перед кортежами чиновників. Немає дня, щоб при поїздці не бачив на обочинах поламані машини з відірваними колесами чи протікаючими моторами.

Водії часто судяться з автодорами?

— У суд подають багато людей, але тільки одиниці доходять до кінця. Суди тягнуться дуже довго і вимагають багато часу та нервів. Більшість не хоче зв'язуватися з чиновниками. В ДАІ є вказівка не складати протоколи про аварії, що трапилися через незадовільний стан доріг. У простого водія майже немає шансів проти системи. Якщо подавати до суду колективно — вони зростають.

Як приєднатися до позову?

— Потрібно заповнити форму на інтернет-сторінці "Кияни проти "Київавтодору" http://stopkom.com/avtodor/. Якщо постраждав автомобіль, зробити план-схему дороги з ямою і машиною, фото. Якщо авто зремонтували — зберегти чеки та довідку з СТО. Якщо є свідки, можна вказати їх. Бажано роздрукувати карту, на якій відзначена яма. Пізніше треба буде прийти до суду і розповісти свою історію. Мінімальна сума компенсації — 500 гривень, наприклад, за побиті колеса.

Пішоходи можуть долучитися?

— Так. Треба написати заяву як киянин, який страждає морально через ями на дорогах. Сфотографувати місце, роздрукувати карту. Описати моральну шкоду від конкретних ям — наскільки глибокі страждання.

Щоб добитися успіху, скільки треба заяв?

— Десь 30-40. Сьогодні двоє людей відсудили в комунальників кошти на ремонт своїх машин. Але, думаю, "Київавтодор" приховує реальну статистику щодо судових позовів. Переможців, напевно, більше.

Зараз ви читаєте новину «Столичні водії судитимуться з "Київавтодором"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути