четвер, 30 квітня 2020 00:31

Серед інфікованих кожен п'ятий - медик

Автор: Сергій Cтаростенко
  Жінка принесла пакет із продуктами до Києво-Печерської лаври Російської православної церкви в Україні. Монастир закритий на карантин із середини квітня. На коронавірус тут захворіли майже 200 священників, монахів і семінаристів.
Жінка принесла пакет із продуктами до Києво-Печерської лаври Російської православної церкви в Україні. Монастир закритий на карантин із середини квітня. На коронавірус тут захворіли майже 200 священників, монахів і семінаристів.

Медики найчастіше контактують з хворими на COVID, тому при відсутності захисних засобів або недотриманні правил їх використання частіше інфікуються. При цьому медичні працівники – група, яка має найкращий доступ до тестування. Спрацьовує закономірність – чим більше тестуємо тим більше виявляємо. Звідси й високі цифри по кількості хворих серед медиків, — каже колишній керівник Центру громадського здоров'я Володимир КУРПІТА, 50 років. На 29 квітня коронавірусну інфекцію в Україні виявили у 1843 медиків із 9866 підтверджених випадків.

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом. Тому засоби захисту органів дихання (маски і респіратори) важливіші за костюми. Складається хибне враження, що респіратор краще за маску, але це вірно тільки у тому разі, якщо він вірно підібраний. З цією метою щороку кожен медик має пройти, так званий фіт-тест, тест на щільність прилягання респіратора до обличчя. Якщо респіратор не щільно прилягає, то фактично перетворюється на дорогу хірургічну маску.

— Є дві ключові проблеми з засобами індивідуального захисту. Перша, Їх наявність – ми маємо визнати, що на початку епідемії їх катастрофічно не вистачало у лікарнях. Зараз така проблема також є, особливо у так званих "непрофільних" лікарнях. Друга, досвід у застосуванні, його не було. Навіть за наявності теоретичних знань медики не вміли ними користуватися.

Міністерство охорони здоров'я визначило 242 опорні лікарні як основні для прийому хворих на коронавірус. Вони вдвічі краще забезпечені засобами захисту за решту. Загалом маємо близько 9 тисяч медзакладів. Забезпечення засобами індивідуального захисту є відповідальністю керівників закладів охорони здоров'я та місцевої влади. Але коли проблема стає критичною до неї має долучатися Уряд.

Єдиний позитивний наслідок високої захворюваності медиків зараз є формування у них імунітету від хвороби. Але його тривалість ще недостатньо вивчена.

Проте лікарі будуть загартованіші на другу хвилю пандемії. Її слід чекати восени. Матиме гірші наслідки. Бо паралельно буде ще й грип.

Зараз може перехворіти 5 відсотків населення — близько 1,8 мільйона осіб. Улітку все знизиться до поодиноких випадків, а восени почнемо проводити більше часу в приміщеннях, кількість контактів між людьми зросте.

Не згоден із теоріями, що спростовують наявність імунітету в перехворілих на коронавірус. Антитіла виробляються, інакше пацієнти не ­одужували б.

— Працівники інфекційних відділень забезпечені засобами захисту. Вчимо їх дотримуватися епідеміологічного режиму, — говорить головний лікар столичної Олександрівської лікарні Людмила Антоненко, 56 років.

Лікарні допомагають меценати.

— Нещодавно отримали портативну ізольовану мобільну палату. Герметична, дозволяє робити маніпуляції без контакту з хворим. Помагає фінансово і міська влада. Найбільша проблема — мало місць для хворих. Готуємо резервні ліжка.

За березень медики отримали доплату, додає Людмила Антоненко:

— Лікарям у середньому нарахували по 17 тисяч гривень. Вийшла зарплата від 30 до 50 тисяч. Медсестри додатково мають по 13 тисяч, молодший персонал — по 11.

У Черкасах доплату за березень працівники інфекційного медзакладу отримають із міського бюджету. Лікарям дадуть по 10 тис. грн, медсестрам ­— по 8 тис. Молодший медперсонал матиме додатково по 4 тис. грн. Станом на 28 квітня коштів ще не виплатили.

— Засобами індивідуального захисту забезпечені. Виручили запаси за попередні роки, помогли в обласній організації Червоного хреста, — каже головний лікар 55-річна Світлана Волгіна. — Хворих із підозрою на коронавірус приймаємо з 13 березня. Рекомендацій щодо лікування немає. Користуємося перекладеними інструкціями та досвідом колег із країн, де епідемія у великих масштабах.

Медики працюють вахтовим методом.

— Тиждень ходять на роботу, а потім відпочивають у місцевому санаторії. Їх змінює інша бригада. Міська влада організувала гаряче харчування. Періодично усіх тестуємо.

71 374 китайських захисних костюмів закупило Міністерство охорони здоров'я. Їх має привезти товариство "Меддів", яке перемогло в тендері. Вартість комплекту — 488 грн. Народна депутатка із фракції "Голос" Олександра Устінова заявила, що товар закупили за завищеними цінами. Держпідприємство "Медичні закупівлі України" пропонувало по 245 грн. МОЗ каже, пропозицію української компанії відхилили, бо не мала сертифікатів.

Зараз ви читаєте новину «Серед інфікованих кожен п'ятий - медик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути