четвер, 05 листопада 2020 00:01

Спиртозаводи розпродують на аукціонах

П'ять заводів державного Укрспирта продали на аукціоні з жовтня. Уторгували 230 млн грн. Найдорожче реалізували Немирівський спиртозавод на Вінниччині — за 55 млн грн. До кінця року Фонд держмайна планує продати ще 37 підприємств.

— Укрспирт — синонім багатомільярдної корупції. Бюджет через це щороку недоотримував по 8–10 мільярдів гривень. Тепер цьому покладений край, — говорить прем'єр-міністр Денис Шмигаль, 45 років.

— Заводи потрібно було продавати ще раніше. Не можемо ними керувати, бо для кожного треба підбирати менеджмент, — каже економічний експерт 54-річний Борис Кушнірук. — Держава не буде ефективним власником. Бо хто захоче нести відповідальність у разі невдалих інвестицій? У держвласності повинні залишатися лише підприємства, що не можемо віддати приватному бізнесу. Наприклад, установи атомної галузі.

Продавати спиртозаводи потрібно було з указанням ліміту на виробництво.

— Тоді влада знала б, скільки спирту можуть виробити, — продовжує Кушнірук. — Після продажу заводів — залишиться проблема контрафактного виробництва. Багато спирту виготовляють неофіційно, на начебто закритих підприємствах.

Світові алкогольні бренди українські підприємства не купуватимуть.

— Маємо проблеми з якістю харчового спирту. ­Немає великого ринку збуту. ­Існує контрафактна — дешева й неякісна продукція. Для відомих брендів це не вигідно, бо спадає попит на їхні напої. Навряд чи хтось ризикне вкластися.

— Виробництво спирту — органічна функція приватного сектора. Держава ж може регулювати галузь і більше заробляти на податках, акцизах, продажу ліцензій, — розповідає ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, 45 років. — Проб­леми можуть бути, якщо всі заводи куплять монополісти. Тоді має втрутитися антимонопольний комітет, який стежить за конкуренцією на ринку.

Зараз ви читаєте новину «Спиртозаводи розпродують на аукціонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути