вівторок, 29 січня 2013 10:56

Спікера роздратувало запитання про його зарплату

Автор: фото: Тетяна Заровна
  Голова Верховної Ради Володимир Рибак на Донецькому металургійному заводі 25 січня. Він уперше на цій посаді приїхав на батьківщину. Три десятки працівників зустрічалися зі спікером у холодному цеху
Голова Верховної Ради Володимир Рибак на Донецькому металургійному заводі 25 січня. Він уперше на цій посаді приїхав на батьківщину. Три десятки працівників зустрічалися зі спікером у холодному цеху

Минулої п'ятниці, 25 січня, до 14.00 рух магістраллю Донецьк — Макіївка обмежений. В область із робочим візитом приїхав спікер парламенту Володимир Рибак.

Близько 11.00 біля Донбаської національної академії будівництва та архітектури в Макіївці зупиняється колона машин. Серед них мінівен-позашляховик "Дженерал Моторс Савана Експлорер" та "Мерседес" S-класу. Такі авто коштують від 1 млн грн.

З мінівена виходить Володимир Рибак, 64 роки. Цілується з ректором академії 73-річним Євгеном Гороховим. Спікера супроводжує заступник міністра освіти Євген Сулима, донецький губернатор Андрій Шишацький, ще близько десятка чиновників та кілька охоронців.

У холодному залі Палацу культури академії 400 студентів і викладачів чекають на Рибака понад годину.

Спікер виходить на трибуну. Вітає присутніх із Днем студента. Скаржиться, що у Верховній Раді його лають за російську мову.

— Сказав десь два слова російською мовою, а на мене вже тупотять, — сміється Рибак. — Я думаю, что я приехал домой и имею право разговаривать на русском.

Каже, вивчати державну мову його змусив Янукович.

— Я тогда работал в правительстве, а Виктор Федорович — премьер-министром. Я пришел к нему, а он говорит: "Учи язык, ты на государственной службе".

Хвилин 10 хвалить президента за те, як той керує країною. І критикує колишній уряд.

— Надо гордиться — представитель Донбасса возглавляет 45-миллионную страну. Они говорили, что Донбасс надо в колючую проволоку и скинуть в Азовское море. Но при этом забыли, что 5-миллионный Донбасс — это 25 процентов внутреннего валового продукта, который выпускают трудолюбивые люди Донбасса.

Говорить, що Янукович модернізує країну на всіх напрямках.

— Он взял на себя дополнительные полномочия исполнительной власти. Хотя ему было бы гораздо проще посмотреть на предыдущего президента и валить все на премьера. Там они крали друг у друга самолеты, а он взял ответственность на себя.

Натякає, що допоможе Януковичу перемогти на президентських виборах 2015 року.

— Верю, что программы, которые осуществляются, в 2015 году принесут плоды. Впервые за 20 лет три ветви власти не грызутся между собой.

Прощаючись зі студентами, дарує їм вазу.

— На ней нарисована Верховная Рада. Пусть всегда будет с вами.

З академії спікер їде на Донецький металургійний завод. Там у цеху вишикувалися в два ряди близько 30 чоловік активу. Температура у приміщенні — мінус 7.

На заводі триває реконструкція. Мартенівські печі розібрані, нові — електросталеплавильні — будуються.

Спікера зустрічає нардеп Олександр Риженков, фактичний керівник заводу. Просить голову Верховної Ради допомогти з кредитом для завершення будівництва. Рибак обіцяє передати прохання Януковичу, продовжує про політику:

— Они в высшем законодательном органе свистят, как на стадионе, тупотят, дерутся, ходят по головам, — критикує депутатів від опозиції. — Говорят мне: "Давай внеочередную сессию!". Спрашиваю: "Зачем? Какое решение примете?". "Никакого не примем, зато поговорим". Отвечаю: "Так говорите за свои деньги!". Хотят прокатать деньги и ни одного решения не принять.

Пояснює, що багато депутатів роз'їхалися "на моря". Щоб їх зібрати, треба оплатити дорогу. Спікер підрахував: позачергова сесія обійдеться бюджету в 3,672 млн грн.

— Нам надо привлечь минимум 50 миллиардов гривен в модернизацию и строительство предприятий. Людям нужны рабочие места и зарплата. Но для этого нужна политическая стабильность.

Після обіду спікер дає прес-конференцію. Журналісти запитують, скільки заробляє Володимир Рибак на новій посаді. У відповіді на запит відомості про зарплату голови Верховної Ради виявилися конфіденційною інформацією.

— Не надо копаться в чужих карманах! Я еще не получил, я месяц работаю, а вы уже у меня спрашиваете. Если у вас действительно что-то нужное, давайте я отвечу. Или вы хотите, чтобы она у меня тысячу гривен была? Что вы хотите?! Нет других вопросов?! — дратується і підвищує голос.

Журналісти наполягають. Кажуть, це хочуть знати не вони, а люди.

— У меня зарплата народного депутата 15 тысяч гривен, сколько доплатят за то, что я председатель Верховного Совета, не знаю. Получу — расскажу. Какой секрет?

Відповідаючи на запитання про пенсії чорнобильців та дітей війни, Рибак говорить, що вони повинні відповідати можливостям бюджету.

— Если нет финансов, что делать? Деньги печатать? Нет, не будем. Есть реальные возможности страны.

Зараз ви читаєте новину «Спікера роздратувало запитання про його зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути