пʼятниця, 16 вересня 2011 05:30

Сови крутять головою на 270 градусів

Торік улітку до черкаски 29-річної Наталії Коваленко додому прилетіла сова.

— Це було в липні близько десятої вечора. Почула за вікном ніби нявкання. Вийшла на балкон і побачила — на поручні сидить сова. Я швиденько за фотоапаратом, а вона полетіла. Коли о 2.30 знову чую нявкіт. Виглянула, а вона на сусідському балконі танцює. Простягнула руку, вона на неї сіла, — розповідає Наталія.

Птаха шкандибала. Жінка хотіла віддати її в притулок. Але там сказали, що їм уже нанесли сов.

— Лишила її вдома. Назвала Сонею, купила клітку і мишей. Вона гризунів проігнорувала, а коли дала шматочок м'яса — з'їла. Годую телятиною, свининою, курятиною, індичатиною. Удень вона куняє, а вночі не спить. Інколи аукає, але не голосно. Раз на тиждень її купаю. Наллю в миску води й хлюпаю на неї. Їй подобається, крилами плеще по воді.

У зоопарку Черкас живуть дві пари пугачів і чотири — вухатих сов.

— Почався сезон, коли нам несуть вухатих совенят, — каже директор 47-річний Євген Ван. — Ці птахи в гніздо відкладають до п'яти яєць. Самиця висиджує їх по черзі, тому діти різновікові — з різницею приблизно в добу. Коли менші підростають, старші вилазять із гнізда й сідають на гілках. Люди їх бачать і думають, що це покинуті пташенята. Забирають і приносять до нас. Цього робити не можна, бо батьки совенят завжди десь поряд.

Годують сов кониною, дають мишей і щурів.

— М'ясо треба викачати в пір'ї або в натуральній ваті. Совам потрібна груба їжа для травлення, інакше через тиждень-два загинуть. Через добу відригують рештки пір'я чи кісток.

Сова має добрий слух, може з гілки почути, як у траві ворушиться миша. Люди думають, що удень сови не бачать. Насправді мають гострий зір навіть при сильному освітленні. За жертвою спостерігають непорушно, лише крутять головою — на  180 градусів, можуть і на 270. Угледівши жертву, летять униз і ніколи не промахуються. Здобич ковтають цілою. Шлунковий сік перетравлює майже все.

Невеликі сови живуть три-п'ять років, великі за розмірами — до 20 років. Селяться парами. Якщо партнер гине, шукають нового. Дохнуть від нестачі корму або отруєних пестицидами гризунів на полях.

В Україні є 13 видів сов. Яструбина і біла — рідкісні.

— У населених пунктах найчастіше трапляється сич хатній. Це невеликий птах, який робить гнізда в будинках. Видає "страшні" звуки, які наводять жах на людей. Є прикмета: якщо сич закричав біля будинку, там хтось помре. То все вигадки, — каже орнітолог Максим Гаврилюк з Українського центру досліджень хижих птахів. — Просто в цього птаха широкий діапазон звуків.

Зараз ви читаєте новину «Сови крутять головою на 270 градусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути